Film

Ogled V. filmskega festivala gluhih

15.12.2011

V soboto, 3. decembra 2011 je bil v veliki dvorani Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah filmski festival gluhih, peti po vrsti. Na razpis programa ZDGNS "Kultura gluhih" se je prijavilo deset filmov različnih tematik iz društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana pod vodstvom mentorja Bojana Morda. Otvoritveni nagovor je imela predsednica ZDGNS Frida Planinc. V nagovoru je omenila 3. december kot mednarodni dan invalidov, kateremu je bil festival posvečen. Prav tako so bili filmi vsebinsko povezani z obeležitvijo dneva invaliodv.

V uvodu festivala so bili predvajani pet družbeno odgovornih video-spotov o gluhoti kot nevidni invalidnosti, ki postane opazna šele potem, ko se vzpostavi stik z gluho osebo. Ti video spoti so nastali v produkciji TV studia ZDGNS. Festivalske točke je povezovala gluha moderatorka Valerija Škof.

Fili so bili predvajani po naslednjem vrstnem redu:

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana: Slovenska himna (video)
Prikazana je bila sedma kitica pesmi Zdravljica, ki so jo lepo prikazali v slovenskem znakovnem jeziku.

 

ZDGNS-Tihe stopinje: Avstostopar (video) 
Potovanje z avtoštopom lahko predstavlja nevarnost. Postanete lahko žrtev nasilja, lahko ste vpleteni v prometno nesrečo, lahko vas okradejo…, a to pa se ne dogaja vedno. Tihe stopinje so to prikazali v tem filmu.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana: Gluhonem-Gluh (video)
Ta film je nazorno prikazan, kakšna je razlika biti gluhonem in gluh. Žal pa se še vedno dogaja, da nas slišeči imajo za gluhoneme. Menda znamo govoriti, kajne? To pa pomeni, da nismo nemi, ampak smo samo gluhi.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije: Povabilo na kavo (video)
Člani društev so imeli priložnost naučiti na filmski delavnici, kjer so v sklopu teh delavnic naredili zanimiv film, kjer se je skupno druženje ob kavici in rogljičku ob lepem vremenu kasneje sprevrglo v nesporazum.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana: Anoreksija in bulimija (video)
Zgodba v tem filmu prikazuje resnični problem našega časa, kjer se resnično dogaja vsak dan in je v vsakem koraku. Seveda je najbolj pomembno to, da sebe cenite in ste zadovoljni s svojim telesom. Sicer pa je zelo zanimiva, a poučna zgodba.

Društvo gluhih in naglušnih Podravja: Moja gluhota (video)
V tem filmu so prikazali pretresljivo zgodbo o gluhoti in različnih željah, čustvih in mišljenjih. Ali so to sanje ali resničnost? Presodite sami.

 

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana :Zgodba o vrbi (video)
Lepa zgodba o vrbi. Videli smo, katere izdelke nastanejo iz vrbe. Iz njih delajo pletarske izdelke. In kot smo jih videli sedaj, so nastale zelo lepi izdelki, kot so košarice, podstavek, košarice za kruh,…

Mestno društvo gluhih Ljubljana: Študij je zakon
Življenje ti da izziv, ti da možnost razviti pogum, kreativnost in živahnost…zanimive besede, kjer se v tem filmu večkrat ponavljajo. Videti pa je, da ni tako težko študirati, zato kar poskusite tudi vi.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana: Dovolj nam je šole
…dovolj nam je šole, dajte nam mir…zanimiva raperska pesem v slovenskem znakovnem jeziku. Ampak v šoli pa ni tako grozno, niso samo slabe stvari v šoli, kajne

 

Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana – napoved novega filma Agent proti mafiji: Maščevanje se vrača (video)
Videli smo streljanje in kaj se zgodi z agentom? Na ta odgovor pa bomo počakali, ko bodo film predvajali v letu 2013. To takrat pa naj vam domišljija dela, ali je agent živ ali ne.
 

Ocena:

Pošlji prijatelju

Dodaj v:


Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije
Drenikova 24, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 500 15 00  |  info@zveza-gns.si

Spletna TV
Drenikova 24, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 500 15 14
spletna.tv@zveza-gns.si

Center možnosti
Drenikova 24 (vhod iz Aljaževe), 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 505 80 46  |  info@zveza-gns.si

© 2010 Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.
Vse pravice pridržane.

Domača stran    
Med priljubljene