Čajanka v Muzeju novejše zgodovine

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so pripravili sklop sproščenih pogovorov ob čaju in kavi o odgovornosti muzejev v sodobni družbi in želeli so, da bi se teh pogovorov udeležile tudi gluhe in naglušne osebe ter dodale svoj pogled na muzeje.

Na čajanki, ki je bila v sredo 11. novembra v zanimivem okolju razstave Časovna kapsula, ki so jo v okviru EuroVision Lab.a ustvarili mladi v sodelovanju s kustosi iz različnih slovenskih muzejev, so gostili predstavnice in predstavnike treh organizacij muzejev: mag. Tanjo Roženbergar iz slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), dr. Aleksandro Berberih Slana iz Skupnosti muzejev Slovenije in dr. Flavia Bonina iz Slovenskega muzejskega društva.

Z njimi so odprli ključna vprašanja o smereh družbene odgovornosti slovenskih muzejev. Čajanko je povezovala Tina Palaić. Pogovarjali so se o učinkovitem podajanju informacij in sporočil na muzejskih razstavah ter participatornih pristopih v muzejih. Anton Petrič, vodja programa Kultura gluhih na ZDGNS, je načel temo dostopnosti muzejev osebam z okvaro sluha in z njimi iskal odgovore, kako muzej približati tem osebam.

Pogovor na čajanki je prevajala v slovenski znakovni jezik tolmačka Tinkara Jerina