VIII. Filmski festival gluhih – Izola

Društvo gluhih in naglušnih Koper je v sodelovanju organiziralo 8. filmski festival gluhih, ki je bil 22. novembra v dvorani Kulturnega doma Izola. Na razpis organizatorja se je odzvalo pet društev in skupina udeležencev filmske delavnice v Kranjski gori s osmimi filmi.  Spored filmskega festivala je povezovala Vanja Grižon, vodja kulturne sekcije DGN Koper ob asistenci tolmačke znakovnega jezika Natalije Rot. Predstavljeni so bili filmi, ki so jih posneli in zmontirali gluhi in naglušni ljubitelji filmske umetnosti:

»Izola«, DGN Koper – film je bil posnet v starem delu mesta Izola in prikazuje način življenja in običaje v starih časih, predvsem je bila pozornost usmerjena v kulinariko.
»V studiu Niki«, DGN Posavja Krško – komični film o dogajanju v lepotilnem salonu, ko ima kozmetičarka opravka z različnimi strankami in njihovimi težavami.
»Nevidna invalidnost«, skupina udeležencev filmske delavnice – posneli so kratek film o težavi pri komuniciranju s slišečimi osebami, konkretno pri naročanju pijače v gostinskem lokalu.
»Zombie«, MDGN Velenje – horror film o človeških prikaznih, ki straši druge ljudi in jih z ugrizi v vitalne dele telesa spremeni v prikazni kot zombiji.
»Preobrazba«, DGN Ljubljana – prikazuje, kako so tri elegantne ženske pomagale zamorjeno prijateljico stilsko preobraziti v lepotico.
»Sirup«, MDGN Slovenske Konjice – gluha starša se trudita otroka z vročino pripraviti do tega, da zaužije zdravilni sirup, z komičnim zaključkom.
»Ribolov«, DGN Koper – dva gluha ribiča na pomolu se trudita ujeti kako ribo, medtem se jima pridruži ženska in z navadno palico zlahka ujame veliko ribo.
»Sanje o Pragi«, DGN Ljubljana – dva moška se ob pitju piva spominjata lepih in zabavnih dogodkov v češkem mestu Praga.

Filmski festival gluhih je predstavljal tudi nadaljevanje praznovanja dneva slovenskega znakovnega jezika, ki je bil teden dni pred tem. Gluhi in naglušni filmski ustvarjalci so skozi film prikazali komunikacijo med njimi v znakovnem jeziku.