Frankenstein-nova celovečerna igra skupine ZDGNS “Tihe stopinje”

Gledališka skupina Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Tihe stopinje je pod taktirko režiserke Lade Lištvanove pripravila novo celovečerno predstavo z pomenljivim naslovom »Frankenstein«. Predstava bo v četrtek, 19. aprila 2018 ob 18. uri v BTC SiTi Teater, Šmartinska cesta 152, Ljubljana.

Predstava je nastala kot priredba romana angleške pisateljice Mary Shelley, ki govori o mladem švicarskem znanstveniku Victorju Frankensteinu, ki na v tistih časih ugledni univerzi v Ingolstadtu ustvari umetnega človeka. Victorju poskus uspe, vendar je umetni človek nasilna pošast, ki ubije Victorjevega brata Williama, bratovo ženo Elisabeth in prijatelja Henrija. Pošast je tudi kriva za smrt Victorjevega očeta Alphonsa in njegove služkinje Justine. Zanimivo je, da začetnice imen vseh žrtev tvorijo besedo jahve (Jahve je judovski naziv za Boga). Pošast je v romanu kljub svoji surovosti predstavljen kot čuteča in trpeča. Od svojega stvaritelja zaman zahteva podporo in odgovornost in to je vzrok njenemu nasilju. Svojega stvaritelja ne umori, pač pa mu prizadene neznosne duševne bolečine. Victor je na koncu prav tako osamljen kot je osamljena pošast.

Zgodba o Frankensteinu, presenečeni boste nad njegovo pojavo, se bo odvijala z dialogi v slovenskem znakovnem jeziku, ki bodo s pomočjo tolmačev prevedeni v govorjeni jezik.

Igrajo:
Nejc Drekonja, Boštjan Hren, Karin Brumen, Jelena Bolšedonova, Lucia Ramallo, Rok Juršič, Marta Vavpetič in Zlatka Petrač

Igro pripravili:

Tehnika, video montaža: Gorazd Orešnik
Koreografija: Jelena Bolšedonova
Scenografija in režija: Lada Lištvanova

Plakat gledališke igre »Frankenstein«

Vabljeni k ogledu, vstop prost!