Gledališka delavnica gluhih 2012

V okviru programa Kultura gluhih za leto 2012 je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije razpisala gledališko delavnico za gluhe ustvarjalce gledališke umetnosti, ki je bila od petka, 13. aprila do nedelje, 15. aprila v počitniškem domu ZDGNS v Kranjski Gori. Na razpis se je odzvalo kar 27 interesentov iz osmih društev, od katerih so trije odpovedali iz različnih razlogov, tako da je bilo na delavnici 24 udeležencev.

V petek, po prihodu vseh udeležencev jih je pozdravil organizator delavnice Anton Petrič kot nosilec posebnega socialnega programa ZDGNS Kultura gluhih. Predstavil jim je namen in potek delavnice ter jim zaželel veliko pridobljenega znanja, ki ga bodo lahko koristili pri izvedbi aktivnosti znotraj društvenih kulturnih akcij. Lada Lištvanova, voditeljica delavnice z dolgoletnimi izkušnjami v gledališču gluhih kot režiserka, kostumografinja in nazadnje tudi kot igralka, je predstavila načrt izvedbe delavnice čez vikend in napovedala, da bo zaradi velikega števila udeležencev in delitve na skupine potrebovala pomoč, ki je našla pri Petri Šiler, članici gledališke skupine gluhih Tihe stopinje.

Vsak udeleženec se je predstavil in povedal, zakaj se udeležuje te delavnice. Dalje so pričeli z predavanjem o gledališču, poeziji, plesu in vizualnih igrah z kretnjami ter spoznavali izvor besede gledališče-teater. Voditeljica Lada je izpostavila pomembne vloge pri pripravi gledališke igre in sicer:
– režiser
– scenarist, dramaturg
– scenograf, kostumograf
– igralec, statist
Izpostavila je nekatera pravila, ki so pomembna za izvedbo gledališke igre: idejna zasnova, izbor igralcev, izbira kostumov, telesna in obrazna mimika… Zvečer sta Lada in Petra pokazali osnove pantomimne igre in nekaj igric s črkami.

Sobotni dopoldan so v začetku izkoristili za telovadbo, kjer so »mehčali« dele teles, da so bili voljni in prožni za vaje posameznih gledaliških scen. Potem so se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je skušala skozi mimiko in kretnje ponazoriti prostor in tipične predmete, ki se nahajajo v prostoru: soba, spalnica, kuhinja, kopalnica. Vadili so kontraste: temno, toplo, vroče, svetlo itd. Skupine so imele nalogo in 15 minut časa, da se pripravijo in zaigrajo. Ob koncu vaje so dobili od voditeljice oceno in nasvete za odpravo hib med igro

V popoldanskem delu pa so vadili poezijo z kretnjami tako, da so predstavili na ta način predmete, stvari, ki jih vidimo v naravi: drevo, voda, listje, sonce. Nato pa so sledila vaje hoje po labirintu, zaradi pravilne orientacije med igro, da se ne zaletavajo – vadba refleksov. Naključno so sestavili nove skupine in igrali izžrebane igre: Romeo in Julija, Klovn, Nezemljani ter Film. Vsaka skupina je imela petnajst minut časa za pripravo igre, nato so prikazali igro v oceno pred ostalimi skupinami. Zvečer pa so morali posamezni udeleženci z kretnjami, mimiko in telesnimi gibi zaigrati nekaj, kar se nanaša na neko črko abecede.

V nedeljo so vadili »back« projekcijo na platno – prikazovanje igre prek senc, ki ponazarjajo drevesa, živali, skratka naravo. S pomočjo Lade in Petre so udeleženci pripravili predstavo, sami so izbrali idejo, ki so jo izpilili do zaključka in jo prelili v igro. Na začetku je bila svetloba (luč) na platnu kot božje ustvarjenje sveta, rastja in življenja. Vse to so popestrili z naravnimi pojavi: nevihte, vetrovi in potres. Nato pride do uničenja in novega rojstva sveta – katarza in geneza.

Ob zaključku delavnice so udeleženci prejeli potrdila za sodelovanje na gledališki delavnici. Udeleženec iz DGN Podravja Maribor je informiral vse prisotne o poteku organizacije gledališkega festivala gluhih, ki bo v oktobru v Maribor. Poudaril je, da se bo festival odvil v duhu projekta »Maribor-Evropska prestolnica kulture 2012«.