Gledališka skupina Tihe stopinje je premierno predstavila igro z naslovom “Lasje”

Gledališka skupina Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Tihe stopinje je v torek, 25. aprila ob 17. uri v gledališki dvorani SiTi Teater BTC pod taktirko režiserke Lade Lištvanove pripravila novo celovečerno predstavo z hipijevsko zgodbo, z naslovom »Lasje«. Hipiji so bili neorganizirano gibanje, ki je nastalo v 60. letih 20. stoletja v ZDA. Cilj je bil upor proti družbi. Hipiji so se povezovali v skupine in prakticirali svobodno ljubezen. Pogosto so kadili marihuano in promovirali idejo, da je pomembno uživati življenje, namesto graditi kariero. Denar in vojne niso bile pomembne. Hipiji so pogosto nosili dolge lase in ohlapna oblačila.

Gledališka igra »Lasje« je priredba igre, nastale po filmu »Hair«, ki ga je leta 1979 režiral režiser Miloš Forman. To igro je režiserka Lištvanova priredila tako, da so dialogi potekali v slovenskem znakovnem jeziku, dostopni gluhi in naglušni populaciji. Igra je bila prek tolmačev slovenskega znakovnega jezika simultano prevedena tudi v govorjeni jezik, da je bila razumljiva tudi slišeči publiki.

V četrtek, 27. aprila se obeležuje Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. V Sloveniji je približno 70.000 uporabnikov slušnih aparatov, po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa se letno izda 13.000 novih slušnih aparatov. V Sloveniji je približno 150.000 oseb z okvaro sluha, od katerih jih ima le približno polovica ugotovljeno okvaro. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije to igro posvetila temu dnevu in zato je vsem gledalcem podarila brezplačni vstop za ogled gledališke igre »Lasje«, obenem pa so prejeli ušesne čepke, da so lahko z gluhimi in naglušnimi delili občutke, ko so gledali predstavo v tišini, brez sluha.

Igrali so: Nejc Drekonja, Boštjan Hren, Karin Brumen, Lucia Ramallo, Jelena Bolšedonova, Marta Vavpetič, Zlatka Petrač in Rok Juršič.

Režija: Lada Lištvanova, koreografija: Jelena Bolšedonova, scenografija in priredba pesmi: Vera Lištvanova.