Teden Helen Keller (mednarodni teden oseb z gluhoslepoto)

Gledališka predstava “Helen Keller”,

Torek 27.06.2017 ob 18. uri, SiTi Teater BTC Ljubljana

Vstop prost.

V zadnjem tednu meseca junija po vsem svetu praznujemo teden Helen Keller, gluhoslepe ameriške pisateljice in borke za pravice gluhoslepih. Zaradi njenega poguma, moči in izjemne osebnosti je veliko slepih, slabovidnih, gluhih in gluhoslepih ljudi spremenilo in izboljšalo svoje življenje.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije bo v torek, 27. junija, v počastitev rojstnega dneva Helen Keller, ob 18. uri v gledališki dvorani SiTi Teater BTC Ljubljana predstavilo gledališko igro “Helen Keller”, ki jo je pripravila in zrežirala gluha režiserka Lada Lištvanova. Nastopili bodo gluhe igralke in igralci skupine »Tihe stopinje«. Predstava bo potekala v slovenskem znakovnem jeziku in bo gledalcem s pomočjo tolmačev slovenskega znakovnega jezika prevedena v govorjeni jezik. 

V igri bodo prikazali zgodbo o Helen Keller, gluhi in slepi ženski, ki je premagala svojo drugačnost in posvetila svoje življenje delu za druge ljudi. Ves čas je imela ob sebi pomočnico, učiteljico Anne Sullivan, ki je bila komunikacijski most med njo in okolico. Razvila je posebno tehniko komuniciranja med njo in Helen.

Zgodba je posebej pomenljiva, saj govori o gluhi in slepi ženski, ki sprva ni znala popolnoma ničesar, potem pa je s trdo voljo, vztrajnostjo, željo po učenju in seveda s pomočjo učiteljice postala izobražena ženska. In to bi morala biti nekakšna spodbuda za vse nas, še posebno za gluhe in gluhoslepe. Glavno sporočilo te zgodbe je, da v življenju nikoli ne smemo obupati in da je s pridnostjo, vztrajnostjo in željo mogoče doseči marsikaj.

Nastopali bodo: Zlatka Petrač, Marta Vavpetič, Jelena Bolšedonova, Nejc Drekonja, in Karin Brumen

Režija: Lada Lištvanova