VII. gledališki festival gluhih (VIDEO)

Nalagam predvajalnik ...

V soboto, 19. novembra 2011, se je v večnamenski dvorani hotela Dobrava v Termah Zreče odvil sedmi gledališki festival. Gledališki festival je izvedlo Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v okviru programa Kulture gluhih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Osem društev gluhih in naglušnih je pripravilo enajst gledaliških iger.

Program se je pričel z pozdravnimi nagovori predsednika društva Matevža Marinka, predsednice ZDGNS Fride Planinc in podžupana občine Zreče, Draga Šešerka. Podžupan Šešerko je v nagovoru poudaril, da občina Zreče kot ena izmed dvanajstih občin v Sloveniji, ki so priznane kot občine, prijazne do invalidov, posveča skrb tudi premagovanju komunikacijskih ovir, ki jih imajo osebe z okvaro sluha. Program festivala sta povezovala člana njihovega društva Irena Marinko in Bojan Mežnar.

Festival je vzbudil veliko zanimanja med gluhimi in naglušnimi Slovenije ter tudi slišečimi krajani Zreč in Slovenskih Konjic. Dvorana je bila polna do zadnjega kotička, več kot dvesto gledalcev jih je bilo. Dogodek sta posneli ekipa Spletne TV ZDGNS in lokalna televizija Skala TV Info.

Kratek opis revije gledaliških iger gluhih:

MDGN občine Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče »Pekarna« (video)
Gluhi pek je ostal brez službe, otroci so lačni, žena potrebuje denar za trgovino. Službo si poišče v Pekarni Dravinja, kjer naleti na direktorja, ki ima gluhe starše. Direktor razume njegovo stisko in ga zaposli.

DGN Severne Primorske: »Pika se uči bontona« (video)
Mama ima problematično hčer in zato jo pelje h guvernanti-privatni vzgojiteljici, da jo nauči lepega obnašanja. Po silnih težavah jo uspe prevzgojiti v prijazno deklico, ki lahko zapoje lepo pesem.

DGN Koper: »Kje si, duša?« (video)
Gre za lik izgubljene ženske, ki tava po svetu in išče svojo dušo.

DGN Ljubljana: »Izlet« (video)
Skupina gluhih se odpravi na avtobusni izlet pod vodstvom vzkipljive vodičke. Na izletu se dogajajo komične stvari, nazadnje obstanejo lačni pred zaprto gostilno.

DGN Podravja Maribor: »Rojstvo kretnje« (video)
Z igro so prikazali znakovni jezik gluhih skozi zgodovino in diskriminacijo gluhih v izobraževanju. Šele z uvedbo znakovnega jezika se je gluhim odprlo pri pridobivanju znanja.

DGN Koper: »Preobrazba« (video)
Ženska gre v lepotilni salon in želi, da jo preobrazijo v zapeljivo damo.

MDG Ljubljana: »Vizualni mjuzikal« (video)
Moderna plesna točka dveh gluhih akterjev z glasbenim vložkom

DGN Podravja Maribor: »Policaj«(video)
Komična igra o radovednem policaju, ki brska po zasebnih stvareh v prtljažniku avta.

MDGN Velenje: »Dan obiska iz Amerike«(video)
V družini se mrzlično pripravljajo na obisk sorodnikov iz Amerike.

MDG Ljubljana: »Čarobni svet«(video)
Pesem skozi kretnje in gibanje z glasbenim vložkom

ZDGNS-Tihe stopinje: »Borza«
Skozi pantomimo prikaz vzponov in padcev bogatih imperijev ter svetovnih finančnih pretresov.