Napovednik-projekcija filma o Valentinu Staniču

Vabimo vas na ogled dokumentarnega filma o Valentinu Staniču (1774-1847) in predstavitve Zgodovine na področju gluhote in naglušnosti od 15. stoletja dalje, ki bo v ponedeljek, dne 23. aprila 2018 ob 10.00 uri, v projekcijski dvorani Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, 1000 Ljubljana.

Valentin Stanič je leta 1800 opozoril nase s svojimi vrhunskimi alpinističnimi dosegi gorskih vrhov v Alpah (Watzmann, Großglockner, Hoher Göll), po letu 1802 pa s svojim izredno pomembnim preroditeljskim, vzgojiteljskim in humanističnim delovanjem na Goriškem. Vzbujal je ljubezen do slovenske materinščine, po njegovem prizadevanju so leta 1840 v Gorici ustanovili gluhonemnico, ki je delovala 146 let. Stanič je bil njen prvi ravnatelj in vzgojitelj. Po muenchenskem zgledu je leta 1845 ustanovil tudi društvo proti mučenju živali, prvo na ozemlju avstrijske monarhije.

Iz Filmskega arhiva RTV SLO smo pridobili dokumentarni film o Valentinu Staniču, delo avtorice Marjete Keršič Svetel, ki ga je posnela leta 1999 v sklopu televizijskih oddaj Gore in ljudje. V filmu so nastopili tudi gluhi otroci Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana.

Po projekciji filma bo kratka predstavitev zgodovine delovanja gluhih in naglušnih od 15. stoletja dalje.

Film je opremljen s slovenskimi podnapisi. Dvorana je opremljena z indukcijsko zanko. Poskrbljeno bo za tolmačenje v SZJ.

Vabilo k ogledu filma