Organiziran ogled gledališke predstave v slovenskem znakovnem jeziku v Cankarjevem domu

Na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, ki ga je podpisala predsednica mag. Alenka Bratušek, da 14. november postane dan slovenskega znakovnega jezika.

Gre za zgodovinsko prelomnico v prepoznavnosti in priznavanju slovenskega znakovnega jezika v Sloveniji. Prva večja prelomnica je bilo sprejetje Zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki je bil 14. novembra 2002 objavljen v Uradnem listu. Zato ni slučajno, da je bil ravno ta dan izbran za dan slovenskega znakovnega jezika. S tem je vlada dala priznanje delu, ki ga več kot dvajset let sistematično in načrtno opravlja Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Zaradi pomembnosti znakovnega jezika, ki gluhe opredeljuje kot jezikovno in kulturno manjšino v Republiki Sloveniji, bo Zveza skupaj s trinajstimi društvi širom po Sloveniji na svojstven način obeležila to posebno leto, ki je z razglasitvijo dneva slovenskega znakovnega jezika tudi leto le-tega. Prvi večji dogodek bo na začetku marca v Ljubljani, kjer bomo na prav poseben način združili znakovni jezik in kulturo.

V prizadevanjih, da bi gluhim in naglušnim ljubiteljem kulture omogočili uživanje v gledališki umetnosti, bomo v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom v soboto 1. marca 2014 ob 18. uri v Linhartovi dvorani organizirali ogled gledališke predstave Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta z naslovom Plemena, ki se poglablja v položaj gluhih oseb v sodobni družbi.

Britanska avtorica Nina Raine, pravnukinja ruskega pisatelja Borisa Pasternaka, je z omenjenim dramskim delom leta 2010 na mah osvojila svetovne gledališke odre, tržaška odrska postavitev v prodorni režiji Matjaža Latina pa predstavlja slovensko praizvedbo.

Uprizoritev v Cankarjevem domu bo tolmačena v slovenski znakovni jezik, Linhartova dvorana pa je opremljena z indukcijsko zanko za osebe s slušnim aparatom, tako da bodo gluhi in naglušni prireditev resnično lahko spremljali v celoti in nemoteno.

Za vse ljubitelje kulture smo zagotovili vstopnice po deset evrov, polovico omenjenega zneska pa bo prispevala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Za osebe z okvaro sluha, ki se bodo prijavile v društvu gluhih in naglušnih, bo cena vstopnice tako pet evrov. Društva morajo do 16. februarja na Zvezo poslati rezervacijo kart. K ogledu vabimo tudi sorodnike in prijatelje gluhih in naglušnih, tolmače ter tečajnike slovenskega znakovnega jezika.