21.februar – dan maternih jezikov

21. februarja obeležujemo mednarodni dan maternega jezika. Ta dan so Združeni narodi izbrali kot praznik raznolikosti in pestrosti jezikov v svetu in v spomin na ubite študente, ki so 21. februarja 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine.

Materinščina je jezik, ki smo se ga najprej naučili. Običajno se ga naučimo od matere. Za vsakega človeka ima posebno čustveno vrednost. V njem se najlažje in najbolj pretanjeno izražamo. Kamor koli gremo, ga »nosimo« s seboj.
Prav vse materinščine, ne glede na število govorcev, so enakovredne in enako dragocene. Pravica do materinščine pa je osnovna človekova pravica.

Na svetu se uporablja približno 7000 jezikov. Med njimi je tudi slovenski znakovni jezik kot eden od uradnih jezikov Republike Slovenije. Slovenski znakovni jezik je materni jezik skupnosti gluhih v Sloveniji. Zakon o rabi slovenskega znakovnega jezika gluhim vse od leta 2002 omogoča jezikovno enakopravnost v slišeči družbi. Za njegov razvoj, poenotenje in širjenje prepoznavnosti pa skrbi posebna skupina za razvoj slovenskega znakovnega jezika pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.