Dan Slovenskega znakovnega jezika, 2015

V soboto, 14. novembra 2015, bomo že drugič na državni ravni obeležili Dan slovenskega znakovnega jezika, ki ga je Vlada Republike Slovenije razglasila s posebnim sklepom 2. januarja 2014. Praznik se obeležuje na dan, ko je bil leta 2002 v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika.

Namen Dneva slovenskega znakovnega jezika je opozoriti širšo javnost na specifične potrebe gluhih in naglušnih oseb, ki za sporazumevanje uporabljajo slovenski znakovni jezik, ter spodbuditi nadaljnji razvoj in uporabo slovenskega znakovnega jezika v vsakdanjem življenju.

Letos je bila posebna pozornost usmerjena v analizo stanja glede opremljenosti zgradb in prostorov javnih kulturnih ustanov z indukcijskimi zankami ter s sprejemanjem in izvajanjem drugih ukrepov za izboljšanje dostopnosti kulturnih dobrin za gluhe in naglušne. Vse ustanove, ki so dostopne ljudem z okvaro sluha bodo označene z nalepkami, ki jih je ob tej priložnosti izdala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Vse aktivnosti Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije so v mesecu novembru posvečene obeležitvi tega pomembnega dneva za vse uporabnike slovenskega znakovnega jezika v naši državi, njihove svojce, sorodnike in prijatelje.

Dogodki posvečeni dnevu Slovenskega znakovnega jezika:

28.11
Agent proti mafiji, film gluhega režiserja Nejca Drekonje

24.11
Posvet na Univerzi v Ljubljani o pravicah gluhih študentov

14.11
Prispevek v Dnevniku ob 19h, na TV SLO

14.11
Članek v časopisu Delo

14.11
Gledališki festival gluhih, ob 17h v Sititeatru. Vstop je prost.

14.11
Spot Spletne TV o Dnevu Slovenskega znakovnega jezika

13.11
Sprejem pri predsedniku države, Borutu Pahorju, V veliki dvorani predsedniške palače, ob 11.uri.

12.11
Oddaja Epilog na POP TV, tolmačena v znakovni jezik.

12.11
Gledališka predstava Rokova modrina, ob 19.00 uri v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. Predstava bo tolmačena v slovenski znakovni jezik.

10. – 12.11
Srečanje vseh predstavnikov nacionalnih zvez gluhih v Evropskem parlamentu.

10.11.
Radijski pogovor s sekretarjem, Matjažem Juhartom o Slovenskem znakovnem jeziku. Ob 18. uri na Radiju Slovenija 1 – ARS

Podobni prispevki