Dan slovenskega znakovnega jezika

Vlada Republike Slovenije je leta 2014 objavila sklep, da se 14. november obeležuje kot dan slovenskega znakovnega jezika, saj je ravno 14. novembra leta 2002 začel veljati Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, slednji pa je bil s tem priznan kot uradni jezik gluhih v Sloveniji.

Ob tem dnevu je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v dvorani Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani organizirala slavnostno proslavo. V sklopu kulturnega programa je potekala predstavitev videospota v znakovnem jeziku Dan ljubezni, gluhi so uprizorili igro Zmajček in morska deklica, predstavljene so bile številne novosti na področju slovenskega znakovnega jezika, od delovanja e-slovarja s pretvorbo govora v kretnjo do dostopnosti videoposnetkov s kodo QR, ki sta jo pripravila Aleksandra Rijavec Škerl z Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in Primož Kosec iz podjetja NUIMO, predstavljena pa je bila tudi nova knjiga – interaktivna pravljica z naslovom »Žiga Špaget je za punce magnet« avtorice Aksinje Kermauner. Knjiga je s posebno tehniko branja prilagojene vsem senzornim invalidom.

Letošnji dan slovenskega znakovnega jezika so obeležili z vpisom slovenskega znakovnega jezika v register nesnovne kulturne dediščine, o čemer je spregovoril Anton Petrič, strokovni delavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Slavnostni govorec te prireditve je bil minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila tudi dr. Bojana Rogelj Škafar, muzejska svetnica SEM, in Mladen Veršič, predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.