Prvi dan skupščine EUD

Letošnja skupščina Evropske zveze gluhih (EUD), ki poteka med 26. in 29. majem v Budimpešti, se je pričela z uradnim sprejemom delegatov iz držav članic EUD. Slovenijo zastopata Frida Planinc, predsednica ZDGNS, in Marinko Matevž, član upravnega odbora ZDGNS. Poleg 36 rednih in pridruženih članic EUD se letošnje skupščine udeležujejo še predstavniki nekaterih drugih evropskih in azijskih držav, skupaj 43 držav.

Udeležence sta uvodoma nagovorila predsednica EUD Berglind Stefánsdóttir in madžarski gostitelj dr. Ádám Kósa, predsednik Madžarske zveze gluhih (SINOSZ) in poslanec v Evropskem parlamentu. Zbrane sta pozdravila še predsednik Svetovne zveze gluhih Markku Jokinen in izvršni direktor EUD Mark Wheatley.

Prvi delovni dan je bil posvečen »Bruseljski deklaraciji o znakovnem jeziku«, ki je bila sprejeta in podpisana 19. novembra 2010. Udeleženci skupščine ugotavljajo, da deklaracija v praksi še ni zaživela. V deklaraciji je zapisano, da so nacionalni znakovni jeziki enakovredni z govorjenimi jeziki in da so del jezikovne in kulturne dediščine Evrope, zato jih je treba zaščititi in promovirati. V prvi fazi pa jih je treba prevesti v nacionalne znakovne jezike.

Na popoldanskih delavnicah so delegati delali v skupinah. Razpravljali so o metodah učinkovitega lobiranja-pritiska civilne družbe na nacionalne vlade, da bi le-te sprejele oziroma začele izvajati določila Konvencije OZN o pravicah invalidov. Prav tako 10 držav članic EUD še ni sprejelo zakona o rabi nacionalnih znakovnih jezikov, kar bi gluhim uporabnikom omogilo enakovreden dostop do vseh področij družbenega delovanja.

Za nemoteno komunikacijo na dogodku skrbi tolmačka SZJ Natalija Koren, za dnevno sveže novice z EUD skupščine pa ekipa Spletne TV.

Podobni prispevki