Razprava v Evropskem parlamentu v Bruslju – »Zaščitite in preverite sluh!“

Danes 52 milijonov ljudi v Evropi živi z izgubo sluha. To število se bo povečalo, predvsem zato, ker živimo dlje kot prejšnje generacije. Nezdravljena izguba sluha ima negativne učinke na naše osebno življenje, na primer zmanjšana socialna aktivnost in tveganje, da postanemo bolj odvisni od drugih. Izguba sluha je ena najpogostejših zdravstvenih težav pri odraslih. Finančni stroški neobravnavane izgube sluha so v Evropi ocenjeni na 178 milijard EUR.

AEA – Evropsko združenje strokovnjakov za slušne pripomočke v sodelovanju z EFHOH in EHIMA – Evropsko združenje proizvajalcev slušnih aparatov je v sredo, 6. marca 2019 organiziral razpravo v Evropskem parlamentu v Bruslju. Tema tega zasedanja je bila: »Zaščitite in preverite sluh!“. Letošnjo razpravo je gostil evropski poslanec dr. Igor Šoltes (Zeleni EFA). Strokovne razprave se je udeležilo več kot 100 udeležencev iz različnih strokovnih sfer.

Na razpravo je bil povabljen tudi predsednik ZDGNS Mladen Veršič, ki je kot njihov gost imel predavanje o organizaciji kampanje v maju leta 2018 z različnimi oblikami ozaveščanja javnosti o izgubi sluha z mednarodno udeležbo. V tem času je ZDGNS skupaj z EFHOH/IFHOH organizirala dve delavnici s ključnimi točkami:
– Ohranjanje sposobnosti starejših in priprava na staranje zaradi izgube sluha
– Tehnološki razvoj na področju kirurških tehnik in uporabe robotike
– Potreba po novem standardu za slušne pripomočke
– Psihološka podpora in motivacija uporabnikov za nošenje slušnih pripomočkov
– Podpora smernicam IFHOH o spodbujanju človekovih pravic oseb z izgubo sluha, izboljšanju zdravstvenega varstva, spodbujanju ozaveščenosti in zagovarjanju dostopnosti tehnologije za naglušne.

Pripravljeni so bili tudi trije predstavitveni video posnetki, ki so bili objavljeni na slovenski nacionalni televiziji, na naši spletni strani in so bili prikazani tudi na 380 digitalnih zaslonih v 135 vozilih javnega prevoza od 27. aprila do 12. maja 2018 v trajanju 30 sekund s 312 684 ponovitvami v navedenem časovnem obdobju.

Predavanje predsednika ZDGNS je v angleški jezik prevedla tolmačica Špela Uršič Andres.