»Yes, we can« – drugi dan EUD skupščine

V organizaciji Madžarske zveze gluhih (SINOSZ) je potekal seminar z motom »Yes, we can!« – »Da, zmoremo!«. Poleg visokih predstavnikov EUD in WFD se ga je udeležil predstavnik madžarske vlade, minister za socialo, družino in mlade Miklos Soltesz, ki je izpostavil uspešno sodelovanje s SINOSZ-om pri sprejemanju in izvajanju zakonodaje. Madžarski parlament je lani sprejel Zakon o rabi madžarskega znakovnega jezika. K uspešnemu lobiranju je prav gotovo prispevalo dejstvo, da imajo gluhi svojega zastopnika v nacionalnem parlamentu, dr. Gergely Tapolczaija.

Kot opazovalka se je EUD skupščine udeležila japonska delegacija. Japonski znakovni jezik še ni zakonsko izenačen z govorjenim jezikom. Zato se delegacija japonske zveze gluhih seznanja z izkušnjami evropskih držav in s postopki sprejemanja in uveljavljanja sistemske zakonodaje, da bi lahko uspešneje vplivala na svojo vlado.

Spletna TV je posnela intervju s predsednikom Svetovne zveze gluhih Markku Jokinenom. O tem, kako je na čelu WFD dosegel enakopravno vključitev znakovnih jezikov v besedilo Konvencije OZN o pravicah invalidov, o njegovih stališčih do integriranega izobraževanja in polžkovega vsadka ter še mnogo več, boste lahko kmalu izvedeli v našem prispevku.

Drugi dan skupščine EUD v Budimpešti se je zaključil z veselo novico, in sicer je na Islandiji parlament potrdil zakon o rabi znakovnega jezika. Islandski primer je torej še en dokaz: “Da, zmoremo!”.

Podobni prispevki