Izbor za najlepšo gluho dekle Slovenije 2012

Češka agencija MISS DEAF iz Prage letos organizira dva dogodka z izborom za najlepšo gluho dekle sveta in Evrope: »MISS DEAF WORLD 2012« in »MISS DEAF EUROPE 2012«, ki bosta istočasno v Pragi od 1. do 10 julija 2012. Na omenjena izbora se lahko prijavijo gluha in naglušna dekleta iz celega sveta, če je v svoji državi izbrana kot najlepše gluho/naglušno dekle oziroma kot Miss svoje države. Kriteriji za udeležbo na izboru so:
– Gluho ali naglušno dekle, ki obvlada znakovni jezik
– Starost od 17 do 28 leta
– Ni poročeno ali ločeno ter nima otrok
– Telesna višina 160 cm in višje
– V svoji državi pod okriljem nacionalne organizacije za gluhe je izbrano za najlepšo dekle
Na tem izboru je lansko leto slovenska dekleta zastopala Izabela Juriševič.

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) je razpisala letošnji izbor za najlepšo gluho dekle Slovenije, ki je tudi obenem kot izbor kandidatk za udeležbo na mednarodnem izboru za najlepšo gluho dekle Evrope in sveta. Prijavile so se tri kandidatke: Mateja Kanalec iz Drežniških Raven nad Kobaridom, Mirjana Drumlič iz Biša pri Trnovski vasi (Ptuj) in Mateja Mežnar iz Volčjega Potoka pri Radomljah. Pričakovali smo večji odziv, vendar razpis ni dosegel vseh zainteresiranih deklet.

Dne 29. februarja 2012 se je odvil Izbor za najlepšo gluho dekle Slovenije 2012 v veliki dvorani društva gluhih in naglušnih Ljubljana. Kandidatke so morale pred žirijo in publiko v intervjujih pokazati svoje intelektualno znanje in glasbeno-plesne veščine v enoinpolminutni točki kot prikaz talenta ter obvladovanje manekenskih veščin na »modni pisti«. Žirija, katero so sestavljali Miha Jakofčič – najlepši športnik na svetovnem prvenstvu gluhih v Palermu, Damjan Šebjan – spremljevalec lanskoletne misice Izabele Juriševič, ki je bila tudi članica žirije. Četrti član žirije je bil predstavnik ZDGNS, Anton Petrič kot nosilec programa Kultura gluhih. Žirija je vsaki kandidatki med intervjuvanjem postavila štiri vprašanja. Ocenjevala je njihove odgovore in točko prikaza njihovega talenta.

Žirija je na podlagi ocen njihovih nastopov pred publiko podala odločitev:
Druga spremljevalka Miss gluhih Slovenije 2012 je postala Mateja Mežnar, prva spremljevalka Mateja Kanalec. Z najboljšimi ocenami je bila za Miss gluhih Slovenije za leto 2012 izbrana Mirjana Drumlič, ki bo na izboru najlepšo gluho dekle sveta in Evrope v Pragi zastopala Slovenijo. Lanskoletna misica Izabela je novopečeni misici Mirjani predala lento najlepšega gluhega dekleta Slovenije.