Najboljši gluhi športniki leta 2017

Športna zveza gluhih Slovenije je na prednovoletnem srečanju Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije v četrtek, 7. decembra razglasila najboljše gluhe športnike in ekipe v letu 2017. Predsednik ŠZGS Robert Žlajpah je nanizal pomembne dogodke v letu 2017 in kot krono vseh prizadevanj ŠZGS je izpostavil sprejetje dveh ključnih zakonov, ki urejata statusne pravice tudi gluhih športnikov. Na koncu je zaželel vsem športnicam in športnikom veliko sreče, uspehov in dobrih rezultatov na različnih tekmovanj ter dobrega zdravja brez poškodb v letu 2018.

Športnica leta 2017 – Anja Drev za 3.mesto v smuku in 3. mesto v superkombinaciji na svetovnem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v Innerkremsu (Avstrija).

Prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva gluhih v alpskem smučanju bo zapisan v zgodovino slovenskega alpskega smučanja gluhih z zlatimi črkami. Anja Drev je z osvojitvijo bronaste medalje v smuku prinesla Sloveniji prvo medaljo s svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v članski kategoriji.

Anja se je odpravila na snežni trening v Italijo in v njenem imenu je prevzela veliko plaketo ŠZGS njena mati Sonja Drev, ki ves čas bdi nad njeno tekmovalno kariero.

Športnik leta 2017 – Marino Kegl za osvojeno 4.mesto v tenisu-posamično na Deaflympics Samsun 2017 (Turčija), ki mu je prineslo kategorizacijo športnika svetovnega razreda.
Tenisač Marino je na zadnjem tekmovalnem dnevu olimpijskih iger gluhih v borbi za 3. mesto izgubil proti Egorjem Panyushkinom iz Rusije in osvojil izvrstno 4. mesto.

Vrhunski gluhi tenisač Marino Kegl je za uspeh trdo garal. Njegov dan se ne razlikuje od dneva slišečega tenisača. Oba morata skozi naporno vadbo, odrekanja, potrebna je ista raven discipline in predanosti. Marino Kegl je dokaz, da tudi gluhi lahko postanejo vrhunski športniki.

Športna ekipa leta 2017 – Slovenska košarkarska reprezentanca gluhih za osvojeno 6. mesto na Deaflympics Samsun 2017 (Turčija).

Naši košarkarji so v boju za 5. mesto morali priznati premoč Argentincem, pa čeprav le za pet točk razlike. Na letošnjih olimpijskih igrah gluhih je Slovenija v skupni razvrstitvi zasedla 6. mesto. Želja za uvrstitev med štiri najboljše ekipe na olimpijskem turnirju gluhih se ni uresničila zaradi hude poškodbe visokega centra Miha Jakofčiča tik pred odhodom v Turčijo. V imenu reprezentance je plaketo prevzel košarkar Jurij Koderman.

Za uspehe najboljših gluhih športnikov so bili zaslužni trener alpskega smučanja Drago Drev, teniški trener Darko Kegl ter glavni košarkarski trener-selektor Jernej Višnikar in kondicijski trener kot pomočnik glavnega trenerja Igor Cesar, ki so prejeli male plakete ŠZGS.

Na podlagi točkovanja uvrstitev športnikov in ekip iz društev gluhih in naglušnih Slovenije na državnih prvenstvih gluhih 2017 v različnih športnih panogah so največ točk osvojili športniki iz DGN Podravja Maribor, ki je v njihovem imenu prevzela plaketo naj športnega društva v letu 2017 vodja športne sekcije društva Valerija Škof.

Športne zveza gluhih Slovenije in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije jim izrekata iskrene čestitke za njihove dosežke.