FOTOGALERIJA – 14. novembra se je zgodil čudež

Dan slovenskega znakovnega jezika (SZJ), ki ga je na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije imenovala Vlada Republike Slovenije, in smo ga letos praznovali prvikrat, je združil več sto gluhih, naglušnih, gluho-slepih, oseb s polževim vsadkom, tolmače SZJ, predstavnike Zveze in vseh 13 društev, pristojnega ministrstva in institucij, prijatelje in podpornike. Pomembnost dogodka je izpričala tudi prisotnost visokih gostov iz tujine.

V dopoldanskem se je v Državnem svetu odvijal posvet »Vsak gluhi otrok ima pravico do kakovostne izobrazbe v znakovnem jeziku«. Predavatelji so si bili enotni, da imajo gluhi neizpodbitno in zakonsko priznano pravico do izobraževanja v znakovnem jeziku, da pa je ta kršena. Velik uspeh delovanja Zveze in Zavoda Združenje tolmačev za SZJ je tolmačenje v učnem procesu v rednih osnovnih šolah, česar so z letošnjim šolskim letom deležni štirje gluhi otroci. Prizadevanja Zveze bodo usmerjena v to, da bodo v prihodnje vsi gluhi deležni izobraževanja v SZJ, če bodo tako sami izbrali.

Predsednik Zveze Mladen Veršič je na slovesnosti ob uradni razglasitvi Dneva slovenskega znakovnega jezika, ki je potekala v hotelu Union v Ljubljani pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, izpostavil, da si želi živeti v družbi, v kateri bo lahko komuniciral, se izražal, razmišljal in sanjal v znakovnem jeziku.

Bogat kulturni program, ki so ga pripravili gluhi in naglušni kulturniki v sodelovanju s tolmači in profesionalnim voditeljem, so z navdušenjem spremljali člani vseh 13 društev in obiskovalci iz cele Slovenije. V Unionski dvorani se je 14. novembra zagotovo zgodil čudež, saj sta se na odru povezala dva svetova – gluhi in slišeči. In naj tak medkulturni dialog živi tudi v vsakodnevnem življenju!