Državni vrh sprejel predstavnike invalidov

Letošnji 3. december, mednarodni dan invalidov, je potekal pod sloganom »Gradimo skupaj Evropo brez ovir«. Predstavnike invalidskih organizacij so v Predsedniški palači sprejeli predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Vlade dr. Miro Cerar.
Pahor je v svojem nagovoru izpostavil pomen vključevanja invalidov v vsa področja družbenega življenja. Invalidi ne »pričakujejo, da jih bo kdo pomiloval, temveč, da bi jim vsi skupaj omogočili, da lahko skoraj v enaki meri kot ostali gledajo v prihodnost«.
Borut Šušteršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki združuje 22 invalidskih organizacij z več kot 130 tisoč uporabniki, je pohvalil ustanovitev Sveta za invalide. Naloga tega posvetovalnega telesa je, da Vlado opozarja na uresničevanje določil iz leta 2008 ratificirane Konvencije OZN o pravicah invalidov. Predstavniki invalidskih organizacij so poudarili, da je invalidska zakonodaja sicer dobra, vendar šepa izvedba. Predvsem pa je nedopustno poseganje v avtonomno financiranje delovanja in izvajanja programov invalidskih organizacij prek Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.
Mednarodni dan invalidov je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1992.