Maša Gruden je miss gluhih Slovenije 2014

V Sloveniji in tudi drugod potekajo številni lepotni izbori. Eden javnosti manj znanih je tudi izbor miss gluhih Slovenije za miss gluhih sveta, ki poteka v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. V Sloveniji ima to tekmovanje že dolgoletno tradicijo, saj je bila prva miss z okvaro sluha izbrana že leta 1998. Takrat je krono osvojila Ida Krajačič.

»Javnost premalo pozna gluhe misice. Pomembno je, da pokažemo Slovencem, da obstaja tudi gluha miss Slovenije. S ponosom lahko pokažemo, da imamo tudi mi lepe punce«, je Izabela Juriševič, miss gluhih 2011, odgovorila na vprašanje ali so gluhe misice deležne zadostne medijske prepoznavnosti.

Naziv miss gluhih Slovenije za leto 2014 je prejela 19-letna Maša Gruden iz Ljubljane. «Ko sem izvedela, da sem izbrana za miss, sem bila zelo zadovoljna. Presenetilo me je. Želim si, da si me ljudje zapomnijo po tem, da sem pomagala gluhim in naglušnim. Da se gluhi vključijo v družbo, ne da so v stiku samo z gluhimi. Želim si tudi, da se uveljavi več pravic za gluhe, kot na primer tehnični pripomočki, da so bolj dostopni, da niso tako dragi«.

176 centimetrov visoka študentka Fakultete za upravo bo Slovenijo zastopala na svetovnem izboru, ki bo julija v Pragi na Češkem. Zanjo bo to prvi nastop na mednarodnem tekmovanju, prav tako pa nima še veliko izkušenj z lepotnih tekmovanj. Povedala nam je tudi, da se v Pragi veseli novih poznanstev, da bo spoznala to mesto in še: » želim se čim bolje uvrstiti in dobro predstaviti Slovenijo«.

Z letošnjim letom tekmovanje za izbor najlepše gluhe Slovenke prehaja na profesionalno raven, saj je licenco prevzela vodja projekta miss Slovenije za miss sveta in nosilka slovenske licence miss Zemlje za miss sveta, Jelka Verk. Pri delu ji bo pomagala Suzana Demir, lanskoletna finalistka tekmovanja miss Slovenije. Licenco je Verkova pridobila šele pred tremi meseci. Kot nam je povedala v intervjuju, v tako kratkem času težko organiziraš lepotni izbor, s polfinalno prireditvijo, zato sta z Demirjevo izvedli kasting, »kjer je bilo 25 deklet, izbrali smo Mašo, ki se nam je zdela najbolj primerna za letošnji svetovni izbor. Svetovni izbor poteka med 11 in 27. julijem v Pragi na Češkem. Maša bo nastopila v talent šovu in na modni reviji, enako kot sicer to poteka na lepotnih svetovnih tekmovanjih. Mašo na svetovni izbor že pripravljamo. Imeli smo že profesionalno fotografiranje. Sledila bosta še dva ali trije. Da pridobi izkušnje, ker je popolnoma brez izkušenj. Imela je tudi šolo ličenja, da se bo lahko sama naličila, šolo hoje in nastopanja. Tudi večina njenih oblačil je že izbrana«.

Dekleta, ki si želijo prijaviti na lepotni izbor, se nanj lahko začno počasi pripravljati, saj bo Maša dobila svojo naslednico predvidoma konec letošnjega leta ali v začetku leta 2015, nam je povedala Jelka Verk: »Ko se Maša vrne iz izbora, sledijo kastingi po Sloveniji. Dekleta se bodo lahko začela prijavljati. Vsa društva bodo dobila prijavnice. Potem bomo imeli razgovore po Sloveniji, v Mariboru, Celju, Ljubljani, Novi Gorici, tam, kjer bo veliko prijavljenih. Na koncu bomo naredili finalni kasting, kjer bo izbranih 10 deklet, finalistk. Kdaj točno bo finale, težko povem, je še malo prezgodaj«.

Mirjana Drumlič, miss gluhih 2012, Ingrid Pavšič, miss fotogeničnosti na izboru za miss Slovenije leta 1995, in Izabela Juriševič, miss gluhih 2011, so se udeležile prve uradne predstavitve miss gluhih 2014 in nam v pogovoru povedale, po čem so si one najbolj zapomnile tisto leto, ko so nosile krono.

Mirjana Drumlič:«Sanjala sem o tem, da se želim prijaviti za miss. Kljub svoji gluhoti sem si želela to doseči.

Ingrid Pavšič; Bila sem manekenka, to je bilo davnega leta 1994. Ena ženska me je opazila in me je spodbudila k prijavi na izbor za miss Slovenije. Bila sem v dvomih, vendar sem se potem le odločila, da se prijavim. Postala sem miss fotogeničnosti. To je bilo leta 1995. Bila sem edina gluha med slišečimi.

Izabela Juriševič:»Z lepotnega tekmovanja na Češkem mi bo ostalo v najlepšem spominu, ko smo zvečer se punce iz vseh držav zbrale, se igrale igrice in se zabavale. Uživale smo. To pogrešam. Tega se rada spominjam.

Ob koncu našega pogovora so vse tri Maši zaželel srečno pot na svetovni izbor in dodale še vsaka svoj nasvet.

20140509_171049

Od leve: Mirjana Drumlič, miss gluhih 2012, Ingrid Pavšič, miss fotogeničnosti na izboru za miss Slovenije 1995, Maša Gruden, miss gluhih 2014, Izabela Juriševič, miss gluhih 2011

 

Mirjana Drumlič, miss gluhih 2012, ji je svetovala, da naj se čim bolje pripravi na svojo predstavitev pred strokovno komisijo, saj je to odločilno.

Ingrid Pavšič, miss fotogeničnosti na izboru za miss Slovenije 1995, je Maši zaželela čim boljšo uvrstitev na svetovnem izboru. Dodala je, da je prepričana, da bo maša Slovenijo odlično zastopala.

Izabela Juriševič, miss gluhih 2011, je Maši zaželela, da bi bila deležna boljše medijske prepoznavnosti, kot so je bile vajene gluhe misice v preteklosti.

 

                

 

 

Podobni prispevki