Mednarodni dan gluhih 2013, Nova Gorica

Položaj invalidov se mora izboljševati ne glede na krizo, je na slovesni akademiji ob mednarodnem dnevu gluhih in 60-letnici delovanja Društva gluhih in naglušnih severne Primorske v Novi Gorici dejala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek. Prizadevali si bodo, da se bo tudi na področju gluhih in naglušnih premaknilo na bolje, je zagotovila.

Premierka je spomnila, da so bili v zadnjem obdobju sprejeti že trije zakoni, ki urejajo problematiko ljudi z okvaro sluha, vendar pa ostaja še veliko dela, je dodala. Obljubila je, da bodo vsi pravilniki, ki jih še vedno pogrešajo gluhi in naglušni, pripravljeni čim prej.

Bratuškova prav tako meni, da bodo diskriminatorni položaj gluhih in naglušnih popravili in izboljšali njihov položaj s politiko enakih možnosti in s sodelovanjem tako države in strokovnjakov kot Zveze gluhih in naglušnih Slovenije kot krovne organizacije.

V življenju gluhih in naglušnih kljub nekaterim izboljšavam ostaja še vrsta nerešenih vprašanj, od pravice do uporabe tehničnih pripomočkov do pravice do osebne asistence, je povzela. “Strinjam se z vami, ko pravite, da je zvok srca pri vseh ljudeh enak,” je dejala. “Vaše misli imajo enako težo in moč, le način, kako pridejo do drugih, je svojstven, a zato ne smejo ostati neslišane,” je poudarila premierka, ki je gluhim zatem voščila v znakovnem jeziku.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič pa je v nagovoru izpostavil pričakovanje, da bo čim prej zaživel zakon o izenačevanju možnosti invalidov in da bo gluhim priznan tehnični pripomoček, kot je priznan vsem drugim invalidom.

Čim prej je treba po njegovih besedah sprejeti tudi zakon o osebni asistenci invalidov, poleg tega pa v zvezi pričakujejo, da bo zaživel zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki omogoča izobraževanje gluhih otrok v znakovnem jeziku. Izobraževanje je gluhim še vedno nedostopno, je dejal.

Vodji poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janiju M