Na Radiu Štajerski val o znakovnem jeziku

Na Radiu Štajerski val je bila v oddaji za invalide, v soboto, 24. avgusta, gostja Jasna Bauman, direktorica Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki je spregovorila o pomenu znakovnega jezika za gluhe.

Oddajo je oblikoval in vodil Borut Pogačnik (ZIFS), Baumanova pa je med drugim spregovorila o pomembnosti Klicnega centra za osebe z okvaro sluha, ki je leta 2009 začel delovati na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in Zavoda Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik. Storitev financira Ministrstvo za delo, tako da ga registrirani uporabniki uporabljajo brezplačno. Dežurni tolmači znakovnega jezika so jim na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu preko mobilne številke 031 777 600; stik pa lahko vzpostavijo tudi preko video klica, elektronske pošte, spletnega pogovora v živo ali pa preko telefaksa.

Baumanova je javnost obvestila tudi o prihajajoči mednarodni konferenci Evropskega foruma prevajalcev znakovnega jezika (EFSLI), ki jo Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik organizira med 13. in 15. septembrom.

Izpostavila je tudi pomembnost leta 2002, ko je bil sprejet Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Ta prvi zakon, s katerim so pisci želeli zagotoviti legitimno pravico oseb z okvaro sluha do enakih možnosti in nediskriminacije na podlagi invalidnosti, je sooblikovala in vanj vložila veliko svojega strokovnega znanja. Leto kasneje, pa je bilo Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik sprejeto v mednarodno zvezo.

Poslušalci so v klicih ob predvajanju oddaje povedali, da si želijo več takšnih vsebin, saj pomembno prispevajo k osveščanju širše javnosti.

Podobni prispevki