Razpis za štipendiranje deficitarnih poklicev bodo ponovili

Ljubljana, 27. avgust 2015

MMC RTV SLO

Ministrstvo bo razveljavilo razpis za deficitarne štipendije in objavilo novega, sporoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Zaradi velikega navala namreč nekaj ur ni delovala spletna stran sklada za razvoj kadrov.

Za štipendije za deficitarne poklice je namreč razpisanih 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1.000 štipendij po 100 evrov mesečno. A naval je veliko večji, tako se je v ponedeljek sesula spletna stran Javnega sklada RS-a za razvoj kadrov in štipendije, na kateri je bil objavljen obrazec za pridobitev štipendije.

Ker je dodeljevanje potekalo po načelu “kdor prej pride, prej melje”, je to marsikoga postavilo v neenakovreden položaj – v prednosti so bili tisti, ki so prišli vlogo iskat osebno. V ponedeljek je namreč do 12. ure skupaj prispelo 5.797 vlog za štipendije.

Ministrstvo za delo je zahtevalo poročilo o dogajanju in napovedalo, da bo ob morebitnih nepravilnostih razpis razveljavilo. To se je zdaj tudi zgodilo. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak se je na družbenem omrežju Twitter za nastale zaplete opravičila. Več bo znano popoldne, ko bodo na ministrstvu dogajanje tudi pojasnili.

Med deficitarne poklice so uvrščeni mesarji, zlatarji, zidarji, peki, elektrotehniki, gozdarji, slaščičarji, mehatroniki, keramičarji, mizarji, kleparji, dimnikarji, kemijski tehniki, avtoserviserji in drugi – na seznamu, kdo lahko vloži vlogo, so zapisane šole in njihovi programi.

Darinka Trček z Javnega sklada Republike Slovenije je pred dvema dnevoma v Odmevih potrdila, da jih je takšen naval že v prvem dnevu presenetil. “Pričakovali smo, da bo trajalo dva ali tri dni, da prejmemo dovoljšnje število vlog.”

Ljubljana, 25. Avgust 2015

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendiranje za letošnje šolsko leto 2015/2016 razpisuje tudi štipendije za deficitarne poklice. Namenjene so dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere je na trgu dela zaznati razkorak med ponudbo in povpraševanjem.

Iz razpisne dokumentacije, ki jo najdete na povezavi Štipendija za gluhe dijake, je razvidno, da se razpisujejo štipendije tudi za dijake Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana (mizar, grafični operater, oblikovalec kovin-orodjar, računalničar, grafični tehnik).

Višina razpisane štipendije za posameznega dijaka je 100 € mesečno. Rok za oddajo vloge je od 24.8. dalje do porabe sredstev oz. do 30.10.2015.

Vrstni red reševanja prispelih vlog je glede na datum prejete vloge. Zato pohitite s prijavo, saj je kandidatov veliko.