Tiskovna konferenca NSIOS-a ob začetku zbiranja podpisov proti ZLPLS

Sporočilo za javnost po tiskovni konferenci nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) ob začetku zbiranja podpisov za referendum proti zakonu o lastninskem preoblikovanju loterije Slovenije.

NSIOS je na današnji tiskovni konferenci javnosti predstavil tekoče in načrtovane dejavnosti pri zbiranju podpisov za referendum proti loterijskemu zakonu.

V pogovoru z novinarji je predsednik NSIOS-a Boris Šuštaršič ponovno izpostavil nestrokovnost, nejasnost in nesledljivost avtorstva zakona, ki ne prinaša jasne alternative in glede na dejstvo, da evidentno ne bo dosegel deklariranih ciljev in ne bo imel pozitivnih učinkov, se postavlja vprašanje čemu je sploh potrebno politično eksperimentiranje s sistemom, ki smo ga gradili desetletja gradili, ki je dokazljivo učinkovit in s katerim so uporabniki izredno zadovoljni.

Boris Šuštaršič je nagovoril tudi nerazumljiv odnos predsednika Državnega zbora RS Ljuba Grmiča, ki je v nasprotju z osnovnimi načeli humanistično-etičnega odnosa do invalidov zavrnil našo prošnjo, da začnemo z zbiranjem podpisov po novoletnih praznikih, kar bi nam dalo dovolj časa, da logistiko zbiranja podpisov prilagodimo biološkim specifikam invalidov.

Najstarejši član upravnega odbora NSIOS-a je spomnil na ignoranco, ki smo je bili deležno, ko smo se trudili, da bi predlagatelji prenehali s kršenjem zakona in konvencije ZN o pravicah invalidov ter odrekanjem naše zakonske pravico aktivno sodelovati pri pripravi zakonodaje. Predlagateljem smo namreč ves čas predlagali, jih celo prosili, da naj se o tako pomembni temi ne odloča brez dialoga s civilno družbo in stroko v širši javni debati.

Glavni tajnik NSIOS-a, Štefan Kušar, je novinarjem predstavil številke o poslovanju NSIOS-a in z dejstvi demantiral očitke podpornikov zakona, izpostavil logistične in finančne izzive pred katere so invalidi z zbiranjem podpisov postavljeni, a tudi spomnil, da smo lahko utemeljeno optimistični, saj smo leta 2002 v istem 35 dnevnem roku zbrali 64.000 podpisov.

Ob zaključku je Boris Šuštaršič javnost seznanil z uspešno zaključenim projektom Loterije Slovenije, katerega instrumentalni del je bil vključitev Slovenije v območje igranja igre EUROJACKPOT. Vlada RS Slovenije je namreč na včerajšnji seji podelila koncesijo za izvajanje te igre na srečo. Zaključil je z besedami: “To je prava pot, kreativno delo in iskanje novih virov financiranja, ne pa umetno ustvarjen gladiatorski boj za sredstva med invalidskimi in humanitarnimi organizacijami.”