Umrl je nekdanji predsednik ZDGNS Miro Kocjan

Miro Kocjan se je rodil leta 1924 v vasi Žirje na Krasu. Po veliki maturi je končal študij na Visokošolskem zavodu za orientalske vede v Neaplju, ki ga je obogatil s svetovljanskim pogledom na sočloveka.
Leta 1943 je kot dosleden slovenski borec in primorski domoljub odšel v partizane. Bil je v prekomorskih brigadah, nato v vrhu NOB in v Štabu jugoslovanske mornarice na Visu. Po vojni je zaslovel kot publicist, dopisnik in mednarodni komentator – kot velik poznavalec položaja v sosednji Italiji in borec za sožitje sobivanja med obema narodoma. Neposredno je sodeloval v pripravah za podpis Londonskega memoranduma leta 1954 in za sklenitev Osimskih sporazumov leta 1975. Bil je direktor in glavni urednik Radia Koper, dvakratni predsednik občinske skupščine v Kopru ter nosilec številnih družbenih funkcij.
Bil je dostojanstven in ljudem priljubljen politik, častni občan Mestne občine Koper.

Kot predsednik Zveze v letih od 1986 do 1992, je aktivno sooblikoval razvoj ZDGNS. Predsedniško funkcijo je opravljal v težavnem obdobju samoupravljanja. Z izjemno modrostjo, strpnostjo in umirjenostjo je krmaril barko Zveze mimo nevarnih čeri. V njegovem obdobju so na Zvezi potekale številne investicije. Zveza je postala je s svojimi programi in strokovno usmeritvijo na svojem področju vodilna v Jugoslaviji in se začela uspešno mednarodno uveljavljati.

Leta 1986 je Zveza organizirala jugoslovanski posvet z mednarodno udeležbo za priznanje znakovnega jezika, kateremu stroka takrat ni bila naklonjena. V Zborniku, ki smo ga izdali ob 80-letnici Zveze, se spominja, da so bile v času njegovega mandata:

Podobni prispevki