Nesprejemljiv napad Izraela na humanitarni konvoj

Izrael je s posebej izurjeno enoto komandosov nasilno zaustavil konvoj šestih ladij s človekoljubno pomočjo, namenjeno Palestincem v Gazi. Ubitih je bilo najmanj deset in ranjenih okoli 50 civilistov, aktivistov različnih evropskih, turških in ameriških organizacij za človekove pravice in osvoboditev Gaze.

Na tej povezavi si lahko ogledate amaterske posnetke brutalnega napada: http://www.youtube.com/watch?v=t3S2iLkBlCc

Izrael za oboroženi napad na humanitarce nima nobenega zakonskega ali moralnega opravičila, saj so civilne ladje plule v mednarodnih vodah. Ali bo Izrael končno odgovarjal za dolgoletno kršenje človekovih pravic Palestincev, svojih sodržavljanov?

Okoli dva milijona Palestincev, ki se že desetletja borijo za svojo državo na ozemlju današnjega Izraela, je že od junija 2007 ujetih na območju Gaze (največje koncentracijsko taborišče na svetu!). Območje nadzoruje in blokira izraelska vojska tako na kopnem kot na morju. Ker celotni uvoz blaga nadzoruje Izrael, živijo Palestinci v hudem pomanjkanju pitne vode in hrane ter temeljnih življenjskih potrebščin, kot so na primer oblačila, obutev, kuhinjski pribor … Prav tako ne deluje kanalizacijski sistem, širijo se nalezljive bolezni. Najhuje trpijo otroci in mladoletniki, ki ne morejo obiskovati šol, primanjkuje zdravnikov in zdravil. Zgodovina se ponavlja: Izrael z getoizacijo Palestincev počne povsem enako, kot so pred 60. leti Nemci z judi.

Mednarodna javnost, Organizacija združenih narodov, Evropska unija in številne druge države so obsodile izraelski napad. Toda, ali imajo dovolj politične volje in moči, da od vplivnega in jedrsko oboroženega Izraela terjajo tudi javno opravičilo in popoln umik iz Gaze, pa je že drugo vprašanje.

Podobni prispevki