Svetovni dan hrane »BrezLakote«

Danes obeležujemo svetovni dan hrane, ki ga je Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo prvič uvedla leta 1976. Letošnji slogan se glasi »BrezLakote«. Glavni namen tega dneva je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.

V svetu obstajajo tudi razlike v dostopnosti do hrane. V Sloveniji beležijo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Cilj nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je, da se vsem omogoči življenje v okolju, ki zagotavlja zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost. Raziskava je pokazala, da se odrasli v Sloveniji največ nezdravo prehranjujejo na vzhodu Slovenije, po sveži zelenjavi najmanj posegajo prebivalci Kranja, največ mesnih izdelkov pa zaužijejo Mariborčani.

Ob svetovnem dnevu brez hrane lahko največ naredimo s tem, da pomagamo ustvariti svet brez lakote, da z manj proizvedemo več, da preidemo na bolj zdravo in trajnostno prehrano, da se zavzemamo za svet brez lakote in da zmanjšamo količino zavržene hrane.