V novem letu nekaj sprememb

Leto 2019 prinaša številne spremembe in ugodnosti za državljane Slovenije. Prva je dvig minimalne plače. S sedanjih 638 evrov neto se bo od januarja zvišala na 667 evrov neto. Leta 2020 se bo zvišala na 700 evrov neto. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo letos pripada še proračun za višji regres v višini nekaj več kot 200 evrov bruto. Za en plačni razred se bodo zvišale tudi plače javnih uslužbencev, kar pomeni približno štiri odstotni dvig. Zaradi večjih stroškov dela je od 1. januarja oskrbnina v skoraj vseh domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih višja dva odstotka.

Porodniško nadomestilo se je po šestih letih z 90 odstotnega ponovno dvignilo na sto odstotno. Sto odstotkov osnove bo znašalo tudi očetovsko in starševsko nadomestilo. Dodatek na veliko družino ni več odvisen od materialnega položaja družine, dobijo pa ga družine s tremi ali več otroki. Izplačilo dodatka za veliko družino bo aprila. Otroške dodatke bodo dobili vsi, tudi tisti, ki so v sedmem ali osmem dohodkovnem razredu. Štipendije po novem dobijo tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evra (prej 576,89 evra)

Leto 2019 pa prinaša še eno novost, in sicer da so pri blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane plastične nakupovalne vrečke; izjema so zelo lahke plastične vrečke za embalažo za sveže sadje in zelenjavo.

Po novem bodo vozniki za prehod skozi predor Karavanke plačali višjo cestnino, ki je za vozila prvega cestninskega razreda dražja za 20 centov in znaša 7,40 evra.

Letos bo turistom v znesku turistične takse zaračunana še promocijska taksa, ki znaša četrtino zneska obračunane takse.

Z novim letom sta v veljavo stopila pomembna zakona za odrasle in otroke s posebnimi potrebami, in sicer zakon o osebni asistenci in zakon o socialnem vključevanju.

Letošnji koledar prinaša 12 dela prostih dni na delovne dneve, razen dneva upora proti okupatorju, ki bo tokrat v soboto.