Dan slovenskega znakovnega jezika

Tokratno oddajo Prisluhnimo tišini posvečamo 14. novembru, dnevu slovenskega znakovnega jezika. Kot prvi jezik in jezik sporazumevanja ga uporablja okoli 1500 gluhih v Sloveniji. Od uradnega priznanja leta 2002 se postopoma uveljavlja na vseh družbenih področjih. Za njegov sistemski razvoj in promocijo skrbi Center za razvoj slovenskega znakovnega jezika, ki deluje v okviru Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.
Toda izvajanje določil Zakona o uporabi slovenskega znakovnega še vedno šepa predvsem pri izobraževanju in informiranju, so predstavniki gluhe skupnosti opozorili predsednika republike Boruta Pahorja in slovenske poslance v evropskem parlamentu, kjer si za priznanje nacionalnih znakovnih jezikov prizadevata tudi gluha evropska poslanca, Adam Kosa iz Madžarske in Helga Stevens iz Belgije.
V oddaji bomo govorili tudi o strokovnem posvetu Zavoda Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki skrbi za usposabljanje bodočih tolmačev, in se pogovarjali s Suzano in Romanom Demirjem, slišečima otrokoma gluhih staršev, ki imata dan slovenskega znakovnega jezika tudi za svoj praznik.

 

ARHIV oddaj Prisluhnimo tišini vam je na voljo TUKAJ.

Podobni prispevki