Tednik, 12. september 2016

Ob nedavni tragediji v izolski bolnišnici se je znova začelo govoriti tudi o čakalnih dobah. Leto in pol čakanja na revmatologa, sedem let na zdravljenje krčnih žil, dve leti za operacijo kolka, pripovedujejo pacienti. Če plačaš, si na vrsti takoj.

Kar 40 tisoč podjetij je bilo leta 1999 čez noč izbrisanih iz sodnega registra zaradi spornega zakona o finančnem poslovanju podjetij, s katerim so se dolgovi podjetja prenesli na ustanovitelje oziroma družbenike. Mnogi so izgubili vse svoje premoženje. Podjetniki, katerih usode spominjajo na zgodbe izbrisanih, so se odločili pravico poiskati v Strasbourgu.

Vsako leto se pri skoku v premalo globoko vodo poškoduje nekaj – predvsem mladih – ljudi. Ker si ob tem pogosto zlomijo vratna vretenca in poškodujejo hrbtenjačo, postanejo tetraplegiki. Njihovo življenje se spremeni za vedno.

Za konec pa še o računalniški aplikaciji Pokemon Go. Vse, kar za igranje potrebujete, je pametni telefon z naloženo aplikacijo ter lastne noge. Očitno dovolj, da se je v lov za žepnimi pošastmi pognalo 30 milijonov ljudi, med njimi na tisoče Slovenk in Slovencev.