Tednik, 16.5.2016

Približno tisoč ukrepov prepovedi približevanja vsako leto izrečejo policisti nasilnežem ob intervencijah zaradi nasilja v družini. Ukrep velja 48 ur, preiskovalni sodnik ga lahko podaljša na 10 dni, na pobudo žrtve pa še do 60 dni. V tem času naj bi žrtev nasilja zbrala informacije in dobila pomoč pristojnih inštitucij, da ji zaradi nasilja v domačem okolju ne bi bilo treba več trpeti.

Po zadnjih podatkih je od skoraj tisoč otrok, ki so v rejništvu, manj kot četrtina nameščenih pri sorodnikih. Pri starih starših je trenutno v reji samo 126 otrok. Marko Vrbac, ki je otroštvo skupaj s starejšim bratom preživel v reji pri starih starših, še danes ne razume, zakaj so tretjega brata dali v rejo k tujim ljudem, ki mu stika z matično družino niso dovolili. Po drugi strani pa je rejništvo lahko tudi dobra rešitev, pripovedujeta stara starša iz okolice Celja, ki so jima vnuke po tragični izgubi mame in očeta odpeljali v rejo.

Zveza prijateljev mladine Slovenije tako kot vsako leto pripravlja akcijo Pomežik soncu, s katero omogočijo letovanje tudi otrokom iz socialno ogroženih družin. To je za otroke mnogo več kot samo priložnost za počitnice na morju. Je tudi možnost enakovrednega vključevanja v družbo, ki otrokom ponudi pogum, da se pozneje morda izvijejo iz začaranega kroga revščine.

V Tedniku vam bomo predstavili tudi malega Eneja, ki si najbolj od vsega želi, da bi lahko tako kot drugi otroki svobodno tekel naokoli. Toda za to potrebuje pomoč dobrih ljudi.

Prihodnji teden bomo obeležili svetovni dan multiple skleroze. Kronična bolezen osrednjega živčevja prizadene predvsem mlade ljudi, med 20 in 40 letom. Kar tri četrtine obolelih je žensk in do nedavnega je velika večina obolelih prej ali slej končala na invalidskem vozičku. 23. maja bo na TV Slovenija prenos dobrodelnega koncerta, s katerim bodo zbirali denar za rehablitacijski center za to bolezen v Ankaranu.