Tednik, 17. oktober 2016

Sanjska služba

V Sloveniji je reven že vsak sedmi prebivalec, v globoki revščini živi čedalje več brezposelnih, družin z eno plačo, upokojencev. Povprečna starostna pokojnina znaša 615 evrov bruto. Po uskladitvi se je ta znesek zvišal za dva in pol evra. Povprečna poslanska plača znaša 4 tisoč 170 evrov bruto, po sprostitvi plačne lestvice so poslanci z oktobrsko plačo dobili v povprečju 160 evrov več. In poleg tega imajo še številne druge ugodnosti. Samo za njihova potovanja smo v dveh letih odšteli kar 316 tisoč evrov. Je biti poslanec sanjska služba?

»Pozor, dimnikar!«

Pravijo, da dimnikarji prinašajo srečo. A glede na to, da dobijo inšpekcijske službe kar okoli 700 pritožb letno nad delom dimnikarjev, je vprašanje, če ta trditev še drži. Ljudje se povečini pritožujejo zato, ker naj bi nekateri dimnikarji zaračunavali storitve, ki jih niso opravili. Bo nepravilnosti odpravil novi zakon o dimnikarskih storitvah, ki je v parlamentarnem postopku? V Civilni iniciativi Malečnik so prepričani, da ne bo.

Darilo življenja

Oktobra zaznamujemo evropski dan darovanja organov. Medtem ko se skorajda vsakodnevno srečujemo s težavami in aferami v zdravstvu, je področje transplantacij tisto, na kar smo v Sloveniji lahko resnično ponosni. Presaditev srca je pri nas glede na število prebivalcev že štiri leta največ na svetu. Letos pa so po sedmih letih v Ljubljani spet presadili ledvico žive darovalke – in odvzeli so ji jo z najsodobnejšo, laparoskopsko metodo.

Otroci na »mreži«

Več kot milijarda in pol ljudi po svetu uporablja Facebook, v Sloveniji po nekaterih podatkih okoli 800 tisoč ljudi. A marsikdo se ne zaveda vseh pasti družbenih omrežij, opozarjajo strokovnjaki. Predvsem ko gre za otroke. Tako je avstrijska najstnica nedavno tožila svoja starša, ker sta na Facebooku v zadnjih letih objavila več kot 500 njenih fotografij. 18-letnica je prepričana, da sta starša s tem močno posegla v njeno intimo. Še dlje pa gredo nekatere znane osebnosti, ki slike svojih otrok celo prodajajo.

Grenak manekenski kruh

To kar vidimo na modnih brveh in v katalogih, so lepe podobe, za katerimi pa se pogosto skriva marsikaj grdega. Motnje prehranjevanja, žaljivke, grožnje, slabi zaslužki. O vsem tem, pa seveda tudi o dobrih plateh tega poklica, so pripovedovali slovenske manekenke in manekeni, ki svojo kariero gradijo v tujini.