Tednik z znakovnim jezikom, 12.12.2015

Kakšno hrano jedo naši otroci in vnuki v vrtcih in šolah. Je dobra, zdrava, domača? To je vprašanje, ki zaposluje domala vsakega starša ali starega starša. Slovenija je ena redkih držav, ki ima prehrano v osnovnih šolah urejeno z zakonom. Zato mnoge toliko bolj razburja podatek, da so ponekod šolske kuhinje in z njimi tudi zaposlene kuharice ter kuharje prepustili zasebnim podjetjem. Bodo otroci zato res jedli slabše in ali se še donedavnega šolske kuharice lahko znajdejo na Zavodu za zaposlovanje?
V Sloveniji vsako leto, predvsem zaradi kronično neozdravljivih bolezni, umre več kot 18 000 ljudi. Zdravniki potek bolezni spremljajo, v njeni zaključni fazi pa bolniku blažijo bolečine. Gre za občutljiv del medicine, ki mu pravimo paliativa. Smrt pri nas še vedno tabuiziramo in mnogi se umiranja na domu prestrašijo, saj se širijo govorice, da primerne paliativne podpore pri nas še vedno ni.
Družina Petek iz Maribora dobro leto dni nazaj ni niti slutila, da se jim bo življenje obrnilo na glavo in da se bodo vsi skupaj morali boriti za preživetje takrat 17 letnega sina Žige. Žiga je zbolel za zelo agresivno obliko levkemije, posledica zdravljenja je bila možganska kap in 23 dni kome. Po presaditvi kostnega mozga pred nekaj tedni, kaže da je bolezen premagana, zdravljenje pa je družino pahnilo v hudo finančno stisko.
Po podatkih UNICEF-a je bilo v zadnji dekadi v vojnah po svetu ubitih kar 2 milijona otrok. 4 do 5 milijonov jih je zaradi vojne invalidnih, 12 milijonov jih je ostalo brez doma. Več kot milijon otrok je v vojni izgubilo oba starša in več kot 10 milijonov jih ima zaradi vojne hude psihološke travme. Spoznajmo žensko Anico Mikuž Kos, otroško psihiatrinjo in humanitarko, katere poslanstvo je, zdraviti duše otrok vojne.