Tednik z znakovnim jezikom, 18.1.2016

Skoraj 300 tisoč ljudi v Sloveniji životari pod pragom revščine. Vsak sedmi Slovenec torej! Ena takih družin je tudi družina Lenarčič iz Kranja. Oče ima mizerno pokojnino, mama je že dolgo v bolniškem staležu in za štiri otroke, ki bi potrebovali marsikaj, ne moreta poskrbeti.
Športno društvo – humanitarna organizacija Olimpijki začenja dobrodelno akcijo Mi igramo za druge, s katero bo vsak mesec pomagalo eni od družin, ki potrebuje pomoč. V akciji sodelujejo vrhunski športniki, glasbeniki in novinarji, ki bodo v različnih slovenskih krajih igrali mali nogomet z znanimi glasbeniki ali podjetniki. Za začetek so najprej izbrali družino iz okolice Slovenj Gradca, ki ima šest otrok. Zakonca namreč skrbita za svoja dva otroka in štiri nečake.
Besedna zveza »volilni molk« se je državljanom Slovenije že dodobra vtisnila v podzavest. Večina sploh ne dvomi več v to, da je 24 ur pred glasovanjem prepovedana vsaka razprava o kandidatih oziroma temi, o kateri odločamo na referendumu. Toda mnogi pravniki in celo ministrstvo za javno upravo pravijo, da taka prepoved za običajne državljane sploh ne velja. Da torej kazen, ki so jo ljudje dobili zaradi na primer komentiranja na Facebooku, ni v skladu z namenom zakonodaje! Mnogi tudi menijo, da je tako imenovani volilni molk nekaj, kar bi že zdavnaj moralo končati na smetišču zgodovine.
Na kaj pomislite, ko slišite beseda igralnica? Na rdeče črne številke vrteče se rulete, na ujemanje znakov na igralnih avtomatih, na nepričakovane dobičke ali na tragične izgube dediščine, hiš, razpadlih zakonov, družin? V Sloveniji je 8 večjih igralnic, najpogosteje je to dobra zabava turistov, ki obiščejo našo državo, smo pa odkrivali, da tudi Slovenci nismo imuni na tovrstno zabavo, ki v najskrajnejših oblikah lahko vodi v odvisnost, hujšo od droge…