Prisluhnimo tišini; Uspešni podjetniki

V Evropski uniji je okoli 23 milijonov malih in srednje velikih podjetij, ki obsegajo skoraj 99 odstotkov vseh podjetij v Uniji. Ta podjetja zaposlujejo več kot 100 milijonov ljudi in so obenem bistven vir inovacij in razvoja. Leta 2012 je več kot 49 tisoč srednjih in malih podjetij v Sloveniji zaposlovalo dobrih 58 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarstvu.

Med uspešnimi podjetniki je tudi vinar Bogomil Starc. Na lanskem 43. prazniku terana in pršuta, ki v Dutovlje vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev, je za svoj teran letnik 2012 prejel najvišje ocene žirije.

Robert Goreta se je po končanem študiju na Ekonomski fakulteti odločil za samostojno podjetniško pot. Med drugim je avtor štirih knjižnih uspešnic, sicer pa je uspešen učitelj javnega nastopanja, ki predava o osebnostni rasti in motivaciji. Njegovih nastopov so se udeležili že številni slovenski podjetniki.

Barbara Vegelj je popolnoma gluha že od rojstva. O njenem uspehu so dvomili vsi – od učiteljev in zdravnikov do socialnih delavcev in drugih. Kljub vsemu pa sta njena močna volja in spodbuda staršev prevladali in premagali vse ovire na njeni poti do konca fakultete in začetka samostojne podjetniške poti. Barbara je že deset let lastnica studia za fitnes. Ves čas pa verjame v misel, da moraš, če se rodiš s krili, narediti vse, da jih tudi uporabiš.

Nina Jeranko se s podjetništvom ukvarja v popoldanskem času. Končala je Visoko šolo uporabnih umetnosti in se specializirala za opremo notranjih prostorov. Po pridobljeni diplomi se je izučila še za restavratorstvo. Najraje se posveča ustvarjanju izdelkov iz gline, ki jih tudi prodaja.