Priznanje RTV Slovenija ustvarjalcem oddaje Prisluhnimo tišini

Vodstvo RTV Slovenija vsako leto nagradi svoje najzaslužnejše sodelavce in ustvarjalce programa nacionalne radiotelevizije. V kategoriji posebnih dosežkov in kakovostnih prispevkov v daljšem časovnem obdobju je častno priznanje s kipcem RTV Slovenija prejela tudi ekipa oddaje Prisluhnimo tišini, ki je na sporedu neprekinjeno že 36. leto. Poleg utrinkov s slavnostne podelitve nagrad v Stari elektrarni bomo v tokratni oddaji preverili še, kako dostopne so programske vsebine za senzorne invalide. Predstavili pa bomo tudi gluhega filmskega režiserja in igralca Nejca Drekonjo, ki je lani predstavil svoj celovečerec Agent proti mafiji, in naglušno klekljarico Marijo Apohal.

Komisija za podelitev priznanj nacionalne televizije je ekipo oddaje Prisluhnimo tišini nagradila s častnim priznanjem s kipcem RTV Slovenija za najbolj kakovostne delovne dosežke in strokovne prispevke v daljšem časovnem obdobju.

Dobra sprejetost oddaje Prisluhnimo tišini pri gledalcih je največja nagrada za njene ustvarjalce. Oddaja nastaja v koprodukciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in RTV Slovenija že od leta 1980. V tem obdobju je bilo predvajanih že več kot 700 oddaj. Marca letos pa je ustvarjalce prijetno presenetila še odločitev komisije za podelitev priznanj RTV Slovenija za leto 2015, ki je med številnimi nominiranci izbrala ekipo oddaje Prisluhnimo tišini in jo nagradila s častnim priznanjem s kipcem RTV Slovenija v kategoriji posebnih dosežkov in kakovostnih prispevkov v daljšem časovnem obdobju. Ob tem je predsednik komisije Robert Pajek izpostavil, da je že samo dejstvo, da neka oddaja obstaja 36 let in prinaša sporočila tistim, ki ne slišijo, vredno najvišje nagrade RTV Slovenija.

Na slovesni podelitvi nagrad, ki je potekala 2. marca 2016 v Stari elektrarni v Ljubljani, je v imenu ekipe oddaje Prisluhnimo tišini priznanje s kipcem sprejela urednica mag. Tina Grošelj in se ob tem zahvalila vseh dosedanjim režiserjem, novinarjem, snemalcem in drugim nepogrešljivim ustvarjalcem, brez katerih oddaje ne bi bilo. V čustvenem nagovoru je še posebej poudarila, da je ta nagrada »zmaga za gluhe in naglušne, ki so nevidni invalidi v naši državi, oddaja Prisluhnimo tišini pa jim daje glas!«

Direktorica TV Slovenija dr. Ljerka Bizilj je ustvarjalcem oddaje Prisluhnimo tišini čestitala za izvrstno opravljeno delo in izrazila zadovoljstvo, da javna televizija – tudi po zaslugi te oddaje – postaja vse bolj dostopna za senzorne invalide. Med drugim je povedala, da se »veseli, ker oddaja ni namenjena le specializirani publiki, ampak jo gledamo vsi. Zato si priznanje zaslužijo. Veseli pa me tudi, da imamo gledalce, ki znajo biti hvaležni in smo tudi mi«.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič je pohvalil dobro sodelovanje z RTV Slovenija in zagotovil, da bo oddaja Prisluhnimo tišini še naprej informirala in širila glas o potrebah, znakovnem jeziku in dosežkih oseb z okvaro sluha.

 »Vsekakor smo ustvarjalci oddaje Prisluhnimo tišini počaščeni, da smo v tej eminentni skupini nagrajencev RTV Slovenija. Največje priznanje je tisto, ki ga dobiš od svoje hiše, torej TV Slovenija«, je še povedala urednica. Ta nagrada je še dodatna spodbuda za nadaljnje raziskovalno novinarstvo, ki ga poleg Grošljeve opravljajo še mag. Anita Ivačič, Andrej Lakner in Anja Intihar. Je tudi nagrada za dolgoleten prispevek režiserke Aleksandre Vokač, tolmačk Janje Gostiša in Natalije Spark, napovedovalk Ingrid Pavšič, Valerije Škof in Nine Orešnik, Zlate Crljenko, ki skrbi za prevod priredbo oddaj, tajnice režije Vesne Križan in organizatorke Mojce Šegula ter številnih televizijskih snemalcev in snemalcev Sašota Letonje in Gorazda Orešnika iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, montažerjev in drugih nepogrešljivih sodelavcev, ki dodajo vsak svoj pomemben kamenček v mozaik oddaje Prisluhnimo tišini.