Sosed sosedu: Hrvaška – Slovenija

Dolgo časa smo živeli skupaj, nato smo se odločili za ločene poti. Bratski odnos smo zamenjali za sosedskega. In čeprav Slovenci obožujemo njihovo morje in plaže, Hrvati pa imajo radi naše gore in smučišča, meddržavni odnosi niso bili nikoli preprosti in jih že od osamosvojitve obeh držav kalijo nekatera nerešena vprašanja. Medtem ko si Zagreb in Ljubljana izmenjujeta diplomatske note, pa se prebivalci ob meji zgledno lotevajo skupnih izzivov.
Primer dobrega sodelovanja smo poiskali v Istri. Seku se je odpravil v njeno zaledje in osvetlil številne skrite kotičke, ki pričajo o bogati zgodovini tega območja. S projektom Revitas, ki se ga je lotilo deset partnerjev iz Slovenije in Hrvaške in ki traja že šest let, je istrska turistična ponudba še bogatejša. V podjetniških minutah bomo spoznali podjetje Animacel, ki je na področju zdravljenja z matičnimi celicami razvilo revolucionarno tehnologijo zdravljenja živali z boleznimi sklepov, kit in vezi. Na podlagi izsledkov dolgoletnih raziskav uspešno zdravijo pse in konje.
Eden izmed naših sogovornikov v Evropskem parlamentu je Istran, ki ima med Slovenci veliko prijateljev. Mojca je v strasbourški studio povabila Ivana Jakovčića in Lojzeta Peterleta.

Podobni prispevki