Sosed sosedu: Italija – Francija

Včasih je njeno današnje ime označevalo le južni del polotoka, na katerem leži. Jezik njenih prebivalcev je menda eden od najboljših za izražanje jeze in strasti. Je ena od največjih pridelovalk vina na svetu. Na UNESCOVEM seznamu zaščitene kulturne dediščine ima kar 51 znamenitosti – največ od vseh držav sveta. V eno od fontan v njenem glavnem mestu turisti dnevno zmečejo za več kot tri tisoč evrov kovancev. Za srečo kakopak. Zagotovo pa sreče po svetu na seje eden od njenih pomembnih izvoznih artiklov. Je namreč med osmimi največjimi izvoznicami orožja.
Naša destinacija je Italija. S svojo bogato zgodovino, kulinariko, običaji, kulturo in s pestrim političnim dogajanjem neprestano kaže nove obraze in ponuja nove zgodbe. Seku jih bo raziskal z geopolitičnim analitikom Larisom Gaiserjem in novinarjem Televizije RAI Walterjem Skerkom.
Seku je zanimive zgodbe prinesel z italijanskega otoka Sardinije, ki je drugi največji otok v Sredozemlju, obiskal pa je tudi francosko Korziko, ki je četrti največji otok v Sredozemlju. Otočani so skupaj pripravili projekt turističnega in naravovarstvenega sodelovanja dveh naravnih parkov z juga Korzike in severa Sardinije. Na Korziki pa je Seku našel tudi uspešnega podjetnika, ki je zasnoval orodje Campusplex.
O italijansko-francoskem sodelovanju bo govorila tudi evropska poslanka iz Italije Mercedes Bresso.