Pravljica: Trnuljčica

Nekoč sta živela kralj in kraljica, ki sta dolgo čakala na otroka. Ko je šla kraljica na sprehod k vodnjaku, je srečala žabo, ki ji je obljubila, da bo kmalu rodila. Rodila je deklico. Kralj in kraljica sta bila presrečna, saj se jima je izpolnila velika želja. Kralj je pripravil veliko praznovanje in nanj povabil tudi vile, ki naj bi deklico obdarile s čudežnimi darili. V kraljestvu je živelo trinajst vil, ker pa je imel kralj le dvanajst zlatih krožnikov, je morala ena ostati doma. Ko je deklico obdarilo enajst vil, se je pojavila trinajsta vila, ki se je hotela maščevati, ker ni bila povabljena. Uročila jo je z grozovitim urokom, da se bo, ko bo dopolnila petnajst let, z vretenom zbodla v prst in umrla. Vsi so se zelo prestrašili. Tedaj je pristopila dvanajsta vila, ki deklice še ni obdarila. Uroka ni mogla preklicati, lahko pa ga je omilila. Rekla je, da kraljična ne bo umrla, temveč za sto let zaspala. Iz globokega spanja jo bo lahko rešil le kraljevič, ki ji bo s poljubom izkazal pravo ljubezen. Kralj, ki je hotel ljubljeno hčerko obvarovati pred nesrečo, je ukazal, naj v kraljestvu zažgejo vsa vretena.

Kraljična je rasla in bila vsak dan lepša. Ko je dopolnila petnajst let, je med sprehodom po gradu naletela na staro ženico, ki je sedela za kolovratom in predla. Tudi ona je hotela poskusiti, ko pa je v roke vzela vreteno, se je zbodla v prst in zaspala. Z njo je zaspalo vse kraljestvo. Urok hudobne vile se je izpolnil.

Grad je začelo preraščati trnje, zgodba o prelepi speči kraljični, ki so jo poimenovali Trnuljčica, pa se je razširila po vsej deželi. Trnuljčico je želelo osvoboditi veliko pogumnih mladeničev, a ni nikomur uspelo. Po mnogih letih je v deželo prišel neustrašen mlad kraljevič, ki je bil odločen, da jo bo osvobodil. Ko se je približal gradu, je od uroka minilo sto let, in trnje, na katerem so zacvetele rože, se je začelo umikati, da je lahko živ in zdrav prišel do gradu. Tam je zagledal kralja in kraljico ter dvorjane, ki so zaspali sredi svojih opravil. Odpravil se je naprej do grajskega stolpa, kjer je našel spečo Trnuljčico. Bila je tako lepa, da se je v hipu zaljubil vanjo. Sklonil se je nadnjo in jo poljubil, ona pa se je prebudila. Z njo se je prebudilo tudi vse kraljestvo. Priredili so kraljevsko svatbo, mladoporočenca pa sta živela srečno do konca svojih dni.