Breganski bo na svetovnem prvenstvu debitirala med članicami

Visoka uvrstitev v finalu skoka v višino in izboljšan osebni rekord, je želja Iris Breganski in temelj za uspeh najboljše gluhe atletinje na svetovnem dvoranskem prvenstvu gluhih v Talinu, ki bo potekalo med 14. in 17. marcem.

18-letna atletinja Iris Breganski je dvakratna evropska mladinska prvakinja (Sofija 2018), v skoku v višino (U-18) in metu kopja (U-20) ter nosilka srebrne medalje v suvanju krogle (U-18). Vsestranska atletinja tako uspešno stopa na poti do kraljice v mnogoboju. Mete krogle in kopja pili pod budnim očesom Romane Kuhar, teke in daljino pri Saši Maraž.

Najbolj ji je všeč skok v višino, zato se je odločila, da bo v Talinu nastopila v tej disciplini. Trener Damjan Šparovec nam pojasni: »Čez kvalifikacije ji ne bo potrebno, v takojšnjem finalu bo nastopilo osem deklet. Iris bo najmlajša tekmovalka, saj bo nastopila med članicami«. Njen osebni rekord pri skoku v višino na prostem je 156 centimetrov in v dvorani 155. »Na zadnjem državnem prvenstvu v Novem mestu je preskočila višino 155 centimetrov«, kar Šparovec ocenjuje kot dobro formo.

Na štartni listi tekmovanja so dobro poznane atletinje, ki beležijo izjemne osebne rekorde. Tako bodo v boju za medalje Timpson Carly (1997, USA) z osebnim rekordom 174, Kopaneva Ekaterina (1995, RUS) z najvišjim preskokom prečke na 169 centimetrov, Klechkina Anastasia (1994, RUS), z rekordom 166 centimetrov. Potem sta tukaj še Borovskaya Valeria (1995, RUS) z 163 centimetri in Muravska Ruslana (2000, UKR) z najvišjim preskokom prečke na 160 centimetrih.

Glede na štartno listo je absolutna favoritinja Timpson Carly. Za ostala mesta se bo med dekleti vršil neizprosen boj. »Če bodo vsa dekleta dosegla svoje osebne rekorde, Iris pa dodala še nekaj centimetrov, jo njen osebni rekord ob uspešnem nastopu na prvenstvu, uvršča na šesto mesto«, predstavi obete od njenega debija med članicami Trener Šparovec.

Tina Grošelj