ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE GLUHIH, RUSIJA 2015 – Prva medalja po 12 letih zimskih olimpijskih igrah za gluhe

 

 

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE 2015                           OLYMPIC GAMES DEAF RUSSIA 2015
Prihod Anje Drev in ekipe iz Olimpijskih iger gluhih v Rusije

Zaključek

Sobota 4.4.2015- Vrnitev v Hanti-Mansijsk

Včeraj smo celi popoldan pakirali in pripravljali prtljago za odhod iz Magnitogorska v Hanti-Mansijsk. Ločevali smo prtljago, en del prtljage, ki ni predstavljal kot nujno za tekmovalce, je šel na tovornjak. Drugi del-osebna prtljaga in tekmovalne smuči za slalom, pa je šel na letalo. Z nočnim letom smo odleteli v Hanti-Mansijsk. Tovornjak z prtljago in smučarsko opremo je še vedno na poti in ga danes zvečer pričakujemo pred hotelom.
Danes dopoldne smo si ogledali snežni poligon, kjer bo potekala jutrišnja tekma slaloma. Poligon se nahaja na južnem obrobju mesta, in je sestavljen iz več prog za snežno deskanje, progo za slalom ter s snežnim kanalom (half-pipe). Na drugi strani poligona je pa znani center za biatlon. Tekmovalci alpskih smučarskih disciplin imajo danes prost dan, ki so ga izkoristili za prosti trening slaloma. Vreme se je nenavadno otoplilo, v teh časih je temperatura običajno pod -20 stopinj Celzija, zdaj je pri nič stopinj, kar predstavlja slabše tekmovalne pogoje za slalom, sneg je v gornji plasti omehčan. V nedeljo bosta obe vožnji slaloma v popoldanskih urah, kar je lahko slabo za tekmovalce. Če bo jutri še naprej tako toplo, kot danes, bo proga postala mehka, razen če ne pritisne ponoči mraz z temperaturo, globoko pod ničlo. Na poligonu so imeli snežni deskarji trening v krosu, kjer na snežni stezi s grbinami tekmujejo po štirje deskarji naenkrat. Vožnja je atraktivna, ko deskarji skačejo čez grbine.
Zvečer imamo tehnični sestanek vodij ekip, ki tekmujejo v alpskih disciplinah, kjer se bomo dogovorili za izpeljavo nedeljske tekme slaloma. Traso druge vožnje slaloma bo postavil naš trener Drago Drev, medtem ko bo za prvo vožnjo postavil francoski trener Philippe Lambert.
Več informacij o poteku zimskih olimpijskih iger gluhih lahko spremljate na http://ugra2015.com/

Petek 3.4.2015

Anja Drev ni nastopila v veleslalomu, ker ji je zdravje zaradi ekstremnih klimatskih sprememb poslabšalo. Po včerajšnjih posvetih z zdravniško ekipo in vodstvom slovenske odprave smo se odločili, da bo Anja veleslalomsko tekmo izpustila in se pozdravila za slalomsko tekmo, ki bo v nedeljo. Ni pa Anja edina izmed športnikov, ki jih tarejo zdravstvene težave. Tudi druge ekipe se soočajo z zdravstvenimi težavami športnikov.
Na današnji veleslalomski tekmi je olimpijska prvakinja postala Tereza Kmochova iz Češke, medtem ko je  Beatrice Brunnbauer postala olimpijska podprvakinja. Družbo pa jima dela tretjeuvrščena Melissa Koeck, obe iz Avstrije. Pri moških pa je zmagal Francoz Nicolas Sarremejan pred Giacomom Pierbonom iz Italije, tretje mesto je osvojil Avstrijec Christof Lebelhuber. Obe progi sta postavila Christian Lehmann, trener švicarske reprezentance in Michael Charriere, trener ekipe Francozov.
Sedaj pa ekipe pakirajo prtljago za pozni popoldanski letalski prevoz v Hanti-Mansijsk, kjer bo enodnevni počitek za alpske smučarje. V nedeljo pa alpski smučarji zaključijo tekmovanje s slalomom.

Četrtek, 2.4.2015

Anja Drev je danes v superveleslalomu startala kot deveta. Vožnja se ji v celoti ni posrečila, dosegla je peto mesto. Na polovici proge med dvojnimi zavoji je naredila dve manjši napaki, ko se je odprla in tako izgubila najmanj par desetink sekunde časa, ki bi jo lahko pomaknil na višja mesta. Prva je bila Čehinja Tereza Kmochova, druga Melissa Koeck iz Avstrije, sledi na tretjem mestu Beatrice Brunnbauer, prav tako iz Avstrije. Četrta pa je bila spet Avstrijka, Kristina Koeck. Progo s 45 vratci je postavil italijanski trener Ilario Pedrolini.

Ob 11. uri je sledila tekma v slalomu na progi s podpisom švicarskega postavljača Christiana Lehmanna, ki je postavil tudi 45 vratc, Anja je startala kot sedma. Slalomska tekma se je štela za superkombinacijo. V slalomski vožnji je imela Anja drugi najboljši čas, takoj za Terezo Kmochovo., s tem je osvojila peto mesto v superkombinaciji. Zmagovalka superkombinacije je Kmochova iz Češke. Končni vrstni red prvih treh najboljših je enak vrstnemu redu v superveleslalomu. Anja bi lahko posegla višje, če je ne bi loteval prehlad. S slalomsko vožnjo je Anja opozorila konkurenco, da naj nanjo resno računajo, ko bo tekmovala na zadnji tekmi alpskih disciplin.
Pri moški je v superkombinaciji kraljeval Italijan Giacomo Pierbon, ki je bil najboljši tudi v superveleslalomu, pred Švicarjem Steinerjem in Thomasom Luxceyem iz Francije. Osmoljenec superkombinacije je bil Francoz Nicolas Sarremejan, tretjeuvrščeni v supervelelslaolmu, ki je v slalomski vožnji tik pred ciljem padel in mu je povodi splavala bronasta medalja.

???????????????????????????????
Jutri bo na sporedu zadnja tekma v Magnitogorsku in sicer v veleslalomu. Potem vse ekipe spakirajo ogromne količine prtljage, večina prtljage bo šla na vlačilca, ki jo bo potem odpeljal v Hanti-Mansijsk. Ekipe pa bodo v popoldanskih urah z letalom odpotovale nazaj v Hanti-Mansijsk, kjer bodo nadaljevali s slalomom v nedeljo, ko bo zaključek olimpijskih iger gluhih.

Prva medalja po 12 letih zimskih olimpijskih igrah za gluhe

Slovenija je po 12 sušnih letih končno dobila medaljo na zimskih olimpijskih igrah gluhih v Hanti-Mansijsku oziroma v Magnitogorsku. Na današnji tekmi v smuku je gluha slovenska smučarska reprezentantka osvojila 3. mesto, zaostala je za Čehinjama Terezo Kmochova in Veroniko Grygarovo. Na progi, ki jo je postavil Švicar Lehmann, je bila v zgornjem delu najhitrejša, potem je v zahtevnem dvojnem zavoju na sredini dolžine proge naredila napako in tako izgubila nekaj dragocenih stotink. Šele v spodnjem delu proge je pospešila in privozila 2. mesto, pred Kmochovo. Njen končni rezultat je bil odvisen še od vožnje njene konkurentke Grygarove, ki je zadnja startala. Grygarova se je z agresivno vožnjo smuka v spodnji polovici proge prerinila med Kmochovo in Drevovo. Tako je Anja na koncu osvojila tretje mesto, kar je njen največji dosedanji dosežek, saj prvič nastopa na olimpijskih igrah gluhih. Obrestovala se je tudi analiza Anjinih voženj na treningu.
V moškem delu smuka je pričakovano zmagal Švicar Philipp Steiner, specialist za hitre discipline. Za drugo mesto in tretje mesto so se borili Nemec Philipp Eisenmann, Sarremejane Nicolas iz Francije in Italijan Giacomo Pierbon. A drugi dve mesti sta pripadali Italijanu in Nemcu. Tako je bil končni vrstni red zmagovalcev moškega smuka Steiner, Pierbon in Eisenmann.
Anja Drev bo letos dopolnila 18 let in je članica smučarskega kluba GSK Mozirje in več let trenira pod vodstvom Draga Dreva, v zadnjih mesecih se jima je pridružil še en trener Rok Tomažič, ki skrbi za tehnične detajle in analizo treningov.
Zadnjo medaljo na zimskih olimpijskih igrah gluhih je osvojila Sabina Hmelina, ko je bila srebrna  v paralelnem slalomu v Sundsvallu leta 2003.
Jutri bo Anja tekmovala v superkombinaciji z vožnjama v superveleslalomu in slalomu.

Uradni trening smuka z merjenjem časa

Po sedmih dnevih je končno prišel čas za preizkušnjo v alpskih disciplinah. Dne 31. marca so se smukačice in smukači zbrali na uradnem treningu smuka z merjenjem časa. Uradni trening je imel dve vožnji. Ob sedmih zjutraj po lokalnem času so tekmovalci na smučišču imeli inšpekcijo proge, ki jo je postavil švicarski trener Christian Lehmann iz Meirningena, ki ima svojega varovanca, gluhega smukača Philipa Steinerja. Smukač Steiner je januarja letos nastopil kot predvozač na tekmi smuka svetovnega pokala na znameniti progi Lauberhorn v Wengenu, eni najtežjih smukaških prog na svetu. Po ogledu proge, so se kot prve spustile smukačice. Anja Drev je startala s številko 9, progo je prvič prevozila s časom 1:24.51, kar jo je uvrstilo na drugo mesto, za Čehinjo Terezo Kmochova. Pri moški je nesporni favorit Švicar Steiner, ki je vso konkurenco pustil daleč za sabo. Poljak Mateusz Danek je imel smolo, da mu ni uspel skok čez prelomnico, zavrtel se je na glavo in priletel v sneg brez resnih posledic razen udarnine na hrbtu.
Kmalu je sledila druga vožnja uradnega treninga. Madžarka  Melinda Tulcsik je nekaj metrov pred ciljno črto s eno smučko zadelo drugo smučko, v trenutku se je leva smučka zlomila, nesrečno Melindo je vrglo v zrak in se prevračala v ciljno ravnino. Na njeno veliko srečo je ostala nepoškodovana. Anja je za dve sekundi in 28 stotink zboljšala čas z prve vožnje, pa vendar ji je prineslo tretje mesto, za vodilno Kmochova in drugo uvrščeno rojakinjo Veroniko Grygarova. Pri moški je vodilni položaj obdržal Steiner, medtem ko sta se za drugo in tretje mesto izmenično borila Francoz Nicolas Sarremejane in Giacomo Pierbon iz Italije. Trening smuka je spremljalo veliko število gledalcev na treh tribunah, TV kamere so pokrivale celotno progo, da so lahko gledalci spremljali smuk na velikem LED zaslonu nad ciljno ravnino, s prikazom trenutnega rezultata.
Zvečer je bil tehnični sestanek za jutrišnjo tekmo v smuku, kjer se bodo vsi tekmovalci alpskih disciplin prvič borili za olimpijske medalje. Opravili so žreb startnih številk za tekmovalce, Anja je dobila številko 4. Start smuka po ob pol devetih po lokalnem času oziroma ob pol šestih zjutraj po našem času.

Odštevanje časa do prve tekme v alpskih disciplinah

anjina startna stevilka
Napetost pred prvo tekmo v alpskih disciplinah na 18. zimskih olimpijskih igrah gluhih v Magnitogorsku narašča, zdaj gre zares. Jutri, torek, 31. marca bodo smukačice in smukači izvedli uradni trening na čas, ki bo vplival na vrstni red startnih številk. Treningi bodo potekali na FIS poligonu smučarskega centra Metalurg, dolžine 2065 metrov in z 450 metrov višinske razlike. Progo je z vratci postavil Christian Lehmann, trener švicarske reprezentance.
Najprej bodo tekmovalci imeli ogled celotne proge, za kar bodo imeli pol ure časa, da si zabeležijo ključna mesta, ki so pomembni za čas vožnje (skoki, ostri zavoji, serija postavitev vratc,…). Nato sledi prva vožnja na čas, začele bodo smukačice, Anja bo startala s številko 9. Za njimi bodo sledili še smukači. Po končani seriji prve vožnje z polurnim odmorom bodo nadaljevali z drugo vožnje. Proga je dobro utrjena, snežna podlaga je zelo trda, kar bo pomenila večje hitrosti.
Anja bo v smuku imele konkurenco dveh Čehinj, Tereze Kmochova in Veronike Grygarova ter dveh Avstrijk Melisse Koeck in Beatrice Brunnbauer.
V sredo, 1.aprila bo prva tekma za olimpijska odličja v alpskih disciplinah, za katere se bodo potegovali 47 smučark in smučarjev.

Spektakel ob otvoritvi 18. zimskih olimpijskih iger gluhih

Ruski organizatorji zimskih olimpijskih iger gluhih v Hanti-Mansijsku so dobro poskrbeli za spektakularno otvoritev, ki se je zgodila v soboto, 28.marca v večernih urah, v pokritem teniškem kompleksu. V polni dvorani, kjer so na tribunah sedeli 3000  gledalcev, so pripravili odličen predstavitveni program, kjer so povezali zimski olimpijski šport z regijskimi običaji skozi umetniško-artistične točke.
Na začetku programa so zavrteli na velikanskem projekcijskem zaslonu videospot o olimpijskih igrah v Hanti-Mansijsku, Na snemanju videospota so uporabili veliko število statistov- oseb z okvaro sluha, športnikov, občanov in drugega osebja. Nakar je sledilo veliko presenečenje-na daljavo je vse udeležence iger preko videopovezave iz New Yorka pozdravil generalni sekretar Organizacije Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je izpostavil dejstvo, da šport gluhim pomeni tudi sredstvo za resocializacijo in dokazovanje njihovih sposobnosti ter jim predstavlja identiteto skozi znakovni jezik. Sledil je mimohod držav udeleženk po dvorani pred navdušeno publiko, ki je vsako državo pozdravila z obračanjem obeh rok v zraku,  ki pomeni isto kot pri slišečih ploskanje. Ukrajinci so med najštevilčnejšimi ekipami, pa kljub temu so imeli na mimohodu le enega predstavnika. To so storili iz tihega protesta proti ruski politiki v ukrajinski krizi.
Častna straža ruske vojske je korakoma ponesla zastavo ICSD in jo slavnostno dvignila pod strop dvorane. Med tem časom je skozi mesto Hanti-Mansijsk potovala olimpijska plamenica v rokah gluhih ruskih športnikov, ki so jih ob cesti frenetično pozdravljali prebivalci mesta. Tik pred otvoritvijo so udeležence pozdravili Vitalij Mutko, minister za šport Ruske federacije, Natalija Komarova, guvernerka regije Hanti-Mansijsk, Aleksander Romancov, predsednik organizacijskega odbora Deaflympics Hanti-Mansijsk 2015 in Valerij Rukledev, predsednik ICSD. V centralnem parku sredi mesta je zadnji nosilec plamenice iz vrst ruskih športnikov prižgal olimpijski ogenj, s tem so se uradno pričele zimske olimpijske igre gluhih, osemnajste po vrsti, od leta 1949, ko so bile prve zimske igre v avstrijskem Seefeldu.
Slovenska odprava je v ranih jutranjih urah z letalom odpotovala v 1500 kilometrov oddaljeni Magnitogorsk, kjer bodo tekme v alpskih smučarskih disciplinah. Po pristanku na letališču so športnikom pripravili veličastni sprejem z zastavami. Bil je zanimiv prizor, ki je močno spominjal na ikonografijo bojevnikov ruskih step Kozakov in Tatarov, ko so njihove zastave plapolale v močnem vetru, ljudje so bili oblečeni v njihove značilne dekoracije-svilena oblačila, velike kučme iz lisičjega krzna, katere dolge dlake so v zraku lebdele. Po namestitvah v zdraviliškem kompleksu Yubilenyi so se takoj odpravili na predstavitev reprezentanc javnosti v smučarskem kompleksu »Metalurg Magnitogorsk«, ki je v neposredni bližini. Vse reprezentance je pozdravila množica ljudi. Padalci so z neba ponesli olimpijsko plamenico v ciljno areno, kjer so prižgali olimpijski ogenj.
Anja Drev, gluha slovenska smučarska reprezentantka, se pripravlja za prvi nastop na teh igrah, ko bo svojo udeležbo začela s smukom, ki bo na sporedu v torek, 31. marca.

Svečanost v smučarskem centru

ICSD kongres, 27. in 28 marec 2015V Hanti-Mansijsku pred pričetkom zimskih olimpijskih iger gluhih je bil kongres ICSD, 45. po vrsti od leta 1924. Delegati iz 55 držav so se zbrali v kongresni dvorani UGRA šahovske akademije, med njima sta bila dva naša delegata Sabina Hmelina in Anton Petrič. Začetek kongresa je zaznamovala žalostna novica, da je v jutranjih urah zaradi srčnih slabosti preminil argentinski delegat Fabian Roberto Dotto. Zaradi tega je kongres pričel z zasedanjem z enourno zamudo.
Vodstvo kongresa je bilo sestavljeno iz članov izvršnega odbora ICSD in regionalnih predstavnikov: Valerij Rukledev-predsednik ICSD, podpredsednik Kang Chen, David Lanesman-drugi podpredsednik, člana Rebecca Adam in Marijo Lušić ter Bjorn Roine (EDSO-Evropa), Peter Kalae (CADS-Afrika), Byun Seungil (APDSC-Azija s Pacifikom), Gigi Fiset (PANAMDES-Amerika). Kongresu je predsedoval Markku Jokinen, častni predsednik Svetovne zveze gluhih (WFD).
Osrednja tema kongresa je bila preimenovanje naziva organizacije in selitev sedeža organizacije na novo lokacijo. Zadeva ima že zgodovinsko ozadje, ko so na kongresu ICSD v Sundsvallu na Švedskem leta 2003 s statutarno večino potrdili novi naziv, ki bi ga ICSD uporabljal po novem, in sicer International Deaflympics Committee (IDC). Vendar ta naziv iz pravno-proceduralnih razlogov ni bil sprejet na Mednarodnem olimpijskem komiteju. Zato so leta 2007 na kongresu ICSD v Salt Lake Cityu v ZDA ponovili potrditev tega naziva. Tudi ta potrditev ni prinesla uspeha. Šele po vztrajnem poizvedovanju na sedežu MOK so ugotovili, da morajo določene pravne formalnosti uskladiti z načeli olimpizma ter določiti legalni sedež organizacije. Na zadnjih dveh kongresih so bili delegati že informirani, da ICSD je dobil poslovne prostore v Laussanu v Švici, kjer je tudi sedež MOK, vendar zaradi zavrnitve registracije jih ne more uporabljati. Po daljši razpravi je sta bila sprejeta generalna sklepa, to sta, da se ICSD preimenuje v IDC in sedež organizacije ICSD oziroma IDC se iz Washingtona v Laussane.
V nadaljevanju kongresa so predstavniki organizacijskega odbora Deaflympics Samsun 2017 iz Turčije, kjer bodo potekale letne olimpijske igre gluhih. Samsun je mesto, ki leži na severu Turčije ob obali Črnega morja. Tam gradijo za te igre olimpijsko naselje za 11.700 oseb, ki ga bodo potem preuredili v univerzitetni kampus. Gradijo tudi nove športne objekte, ki bood končani v letu 2016, ko bodo Turki organizirali odprte igre v različnih športnih panogah. Te igre jim bodo služile za testiranje organizacije za olimpijske igre gluhih.

 Drugi dan Deaflympics Hanti-Mansijsk 2015, 26. marec 2015

Tekmovalni del naše odprave se je odpravil na poligon za slalom v alpskem kompleksu Khvoynyi Urman na drugem koncu mesta. Anja Drev je s prostim smučanjem preskušala teren, kjer bodo tekmovali v slalomu. Spremljala sta ju trener Drago in serviser Rok. Še vedno nismo uspeli rešiti zadeve s prostorom za servisiranje tekmovalnih smuči. Vodstvo hotela je iz varnostnih razlogov prepovedalo servisiranje smuči na prehodnih površinah ali v sobah, da se ne bi vžgal talni itison. Takšna odločitev, čeprav je samoumevna, je razburila večino smučarskih ekip, saj so tukaj tudi tekači na smučeh, da ne omenimo še deskarjev. Ker hotel ni mogel zagotoviti ustreznih prostorov, je organizator priskrbel prostore v zimskošportnem kompleksu A.Filipenko, ki je na drugi strani hriba, kjer je poligon za slalom. Iz kompleksa se lahko smučarji in deskarji povzpnejo na vrh hriba s sedežnico in se spustijo na drugo stran na poligon. V omenjenem kompleksu so uredili servisne sobe z možnostjo hrambe smučarske opreme, da jih ne bi nosili nazaj v hotel. Ta kompleks je znan po tekmah svetovnega pokala v biatlonu.
Hmelina in Petrič sta se udeležila predkongresnega seminarja v impozantni stavbi Ugra šahovske akademije, kjer so v zadnjih par imeli šahovsko olimpijado in svetovno prvenstvo v šahu. Tam je bil tudi FIDE šahovski kongres. Objekt, ki je fascinantno izstopal iz okolice zaradi sijoče polirane aluminijaste fasadne obloge in oblih linij, je projektiral znani nizozemski arhitekt Erick Van Egeraat. Seminar je začel z pozdravno besedo predsednik ICSD (Mednarodni komite za šport gluhih) Valerij Rukledev, nato je v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) pozdravil vse prisotne Kaveh Mehrabi, nekdanji uspešni iranski profesionalni badminton igralec, sedaj direktor programa usposabljanja športnikov  pri MOK. Mehrabi je svečano naznanil, da bo v decembru letos svečani podpis memoranduma o soglasju (MoU-Memorandum of Understanding) med ICSD in MOK, ki ga bosta podpisala predsednik MOK Thomas Bach in predsednik ICSD Rukledev. Z memorandumom se bo sporočilo javnosti, da je šport gluhih specifična skupina, ki ji bo MOK priznal kot samostojno športno skupnost z posebno identiteto, ki se odraža skozi znakovni jezik in zaradi komunikacijskih ovir lahko tekmujejo le med sebi enakimi, torej gluhi z gluhimi.
V nadaljevanju sta seminar vodila Dmitrij Rebrov, generalni sekretar ICSD in Rebecca Adam, članica izvršnega odbora ICSD, odgovorna  za pravne zadeve. Rebrov in Adam sta predstavila nove pristope pri kontroli sluha in doping kontroli, ki se bodo od 1. maja dalje vršile na vseh nivojih uradnih mednarodnih tekmovanjih pri naključno izbranih športnikih. Na tekmovanjih je športnik lahko izbran na podlagi naključnega izbora, končne uvrstitve ali ker je ciljno izbran zaradi določenega razloga (npr. suma, da uporablja prepovedane snovi). Izven tekmovanj je športnik lahko testiran kadarkoli, kjerkoli in brez predhodnega obvestila. Doping kontrolo bo izvajala nacionalna anti-doping agencija tiste države, kjer se odvija tekmovanje oziroma kjer živi izbrani športnik.
Jutri oziroma v petek bo Anja imela še en trening na istem poligonu, tokrat skupaj z smučarkami drugih držav. Sabina in Tone pa se bosta udeležila 45. ICSD kongresa, ki bo v isti stavbi, kjer je potekal seminar. Drugi športniki ostalih športnih panog bodo imeli prosti trening, uradni treningi vseh športnih panog se bodo pričeli v soboto, kjer bo v Ledeni palači ob 20. uri svečana otvoritev 18. zimskih olimpijskih iger gluhih.

 Prvi dan Deaflympics Hanti-Mansijsk 2015, 25. marec 2015

Po celonočnem letu iz Moskve smo v ranih jutranjih urah pristali v ledeno mrzlem Hanti-Mansijsku, kjer je bila temperatura -20 C. Po prevzemu ogromne količine prtljage in smučarske opreme, ki smo jih naložili na tovornjak z zaprtim kesonom, smo z avtobusom končno prispeli v sedem kilometrov oddaljeni hotel Olimpiskaja, ki je znan tudi po tem, da vsako leto gosti biatlonce svetovnega pokala, ki imajo tekme med drugimi tudi tukaj. Ravno pred kratkim je od tu odpotoval domov najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak. Hotel je bil pred dvema letoma zgrajen in postavljen z dvema trinajstnadstropnima stolpoma ter je strogo varovan, za glavnim vhodom imajo nameščen rentgenski portal z tekočim trakom, kjer preverjajo vsako prispelo prtljago. V avli mrgoli uniformirancev iz različnih policijskih enot, ki skrbijo za varnost hotelskih gostov.

Zaradi poznega prihoda smo prespali zajtrk, saj smo se odpravili spat šele po šesti uri zjutraj. Petrič in Hmelina sta takoj pristopila k akreditaciji odprave, kjer smo akreditacijske karte dobili po nekajurnem čakanju. ICSD je akreditacijske formalnosti spremenil do te mere, da so se vsi športniki, vključno s funkcionarji in spremstvom, morali osebno zglasiti na akreditacijskem postopku, kjer so preverjali prek prijavne procedure in potnih listov identiteto vsakega posebej. Na zadnjih olimpijskih igrah, te so bile pred dvema letoma v Sofiji, je zadostovalo le to, da je vodja odprave prinesel na akreditacijo potne liste ostalih članov odprave in s podpisom jamčil za njihovo identiteto. Anja Drev je bila naključno izbrana za kontrolni avdiološki pregled, kjer so preverjali njeno stopnjo izgube sluha. Gluhi oziroma naglušni športniki lahko tekmujejo na olimpijskih igrah gluhih le, če imajo izgubo sluha najmanj 55dB na boljšem ušesu.

Danes je prosti dan, namenjen ogledu prizorišč tekmovanja v Hanti-Mansijsku, kjer bodo gluhi in naglušni športniki tekmovali v vseh zimskih športnih panogah: hokej na ledu, smučarski teki, curling, snežno deskanje. Od alpskih smučarskih disciplinah bodo tekmovali le v slalomu. Tekme ostalih alpskih disciplin pa se bodo odvijale v 1500 kilometrov oddaljenem mestu Magnitogorsku, ki leži pod južnimi obronki masivnega gorovja Ural, ki deli Rusijo na evropski in azijski del. Trenerja Drev in Tomažič sta šla na ogled poligona za slalom v alpskem kompleksu Khvoynyi Urman, ki je od hotela oddaljen le štiri kilometre oziroma petnajst minut vožnje z avtobusom. Na tem poligonu se bodo s slalomsko tekmo zaključile 18. olimpijske igre gluhih. Isti poligon bodo uporabljali snežni deskarji, na eni polovici poligona so zgradili snežni kanal, imenovani half-pipe. Anja bo tu trenirala od jutri naprej, vse do odhoda v Magnitogorsk, ki bo 29. marca.

18. zimskih olimpijskih iger gluhih, znanih tudi pod imenom Deaflympics Hanti-Mansijsk 2015, se udeležujejo 692 športnikov in vodstvenih oseb. Prihajajo iz 27 držav,  daleč najštevilnejšo ekipo imajo seveda Rusi, kot gostitelji. Zanimivo je dejstvo, da so na območju Ruske federacije v enem letu organizirali tri zaporedne olimpijske igre, in sicer: zimske olimpijske igre Soči 2014, katerim so sledile zimske paraolimpijske igre Soči 2014, sedaj pa organizirajo še zimske olimpijske igre gluhih. Po zgodovinskih statistikah, nobena država razen Ruske federacije ni organizirala vseh treh olimpijskih iger v enem letu.

Nekaj dejstev o prizorišču iger: Hanti Mansijsk je eno tistih ruskih mest, ki je v zadnjih letih doživelo izjemen razcvet zaradi bogatih nahajališč nafte. Zato se ga je prijelo tudi ime sibirski oziroma ruski Kuvajt. Hanti Mansijsk leži v zahodni Sibiriji, ob reki Irtiš. Od Moskve je oddaljen okoli 2.700 kilometrov zračne linije. Ustanovljen je bil leta 1930 kot delavsko naselje Ostjako-Vogulsk. Ime Hanti Mansijsk nosi od leta 1940, mesto je postalo 10 let pozneje, danes pa v njem živi okoli 60.000 prebivalcev. Mesto leži sredi regije, kjer vladajo ekstremne vremenske razmere: globoki mraz, močni polarni vetrovi, zemlja je do poletja več metrov globoka zamrznjena

Začetek hitrega razvoja sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko so v njegovi bližini odkrili nahajališča nafte. Regija, katere središče je Hanti Mansijsk, je lani proizvedla več kot polovico ruske nafte, poleg tega pa je bogata tudi z nahajališči zemeljskega plina. Mesto leži praktično na začetku naftovodov, s katerimi se oskrbuje Evropa.

2. Slovenska olimpijska odprava gluhih, ki potuje na 18. zimske olimpijske igre gluhih v Hanti-Mansijsku, se je ustavila na moskovskem letališču Šeremetjevo, kjer čaka na drugo letalo, ki jo bo ob 23.30 po njihovem času popeljalo na kraj tekmovanja.
Med tem, ko člani odprave čakajo na letalo, jim delajo družbo južnokorejski gluhi športniki. Pridružila se nam je tudi Rebecca Adam iz Avstralije, članica ozvršnegs odbora ICSD-Mednarodni komite za šport gluhih.

DSC09793
Našo odpravo sestavljajo: Anja Drev-tekmovalka, Drago Drev-trener, Rok Tomažič-pomočnik trenerja in serviser, Sabina Hmelina-delegatka na ICSD kongresu, Sonja Drev-spremljevalka hči Anje in Anton Petrič kot vodja odprave, obenem tudi delegat na kongresu ICSD.
Z prizorišča olimpijskih iger gluhih bosta vsakodnevno poročala Hmelina in Petrič.

1. Odhod slovenske reprezentance iz letališča Jožeta Pučnika proti Rusiji.

20150324_101607

Slovenska smučarka Anja Drev bo nastopala na 18. zimskih olimpijskih igrah gluhih v Hanti-Mansijsk v Rusiji. OI bodo potekale od 28.marca do 5. aprila 2015. Sprosti vas bomo obveščali o njenih rezultatih. Nastopala bo v vseh smučarskih disciplinah. Na letališču sta jih pospremila tudi predsednik ZDGNS Mladen Veršič in predsednik ŠZGS Robert Žlajpah.