Državno prvenstvo gluhih v šahu

V soboto, 13.2. je potekalo državno prvenstvo gluhih v šahu, ki ga je organiziralo DGN Podravja Maribor.

Tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz 6-ih društev gluhih in naglušnih Slovenije (DGNP Maribor, DGN Celje, MDGN Sl. Konjice, MDN Ljubljana, DGN Krško, MDGN M. Sobota). Tekmovanje je potekalo ekipno in posamezno. Prvenstvo je bilo odlično organizirano in izpeljano ob pomoči sodelavcev društva, članov in prostovoljcev. Otvoritveni nagovor so podali Bedrija Črešnik, predsednik Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor, Uroš Lovrenčič, predsednik Športne zveze Maribor, Franci Perkovič, kapetan šahovske sekcije društva, Robert Žlajpah tehnični delegat Športne zveze gluhih Slovenije. Himno je v slovenski znakovni jezik  prevedla tolmačica Zlatka Kaja Hötzl. Sodnik je bil Branko Vadlja, Šahovska zveza Slovenije.

Na tekmovanju se je v šahu pomerilo 25 posameznikov iz društev gluhih in naglušnih in 4 ekipe. Najprej se je začel ekipni del tekmovanja, kjer je vsaka ekipa igrala z vsako. Ekipi DGN Celje in MDG Ljubljana sta imeli enako število točk, vendar je imela ekipa DGN Celja boljše razmerje po količniku in tako ji je pripadel naslov ekipnega državnega prvaka gluhih v šahu. Drugo uvrščena je bila ekipa MDG Ljubljana, tretji pa so bili igralci DGN Podravja Maribor.

V posamični kategoriji so šahisti odigrali 9 kol po švicarskem sistemu, vsaka partija je traja po 10 minut. Med posamezniki je lanskoletni naslov državnega prvaka ubranil Anton Pelko iz MDG Ljubljana. Pelko je zbral 7,5 točk več kot drugo uvrščeni Stanislav Veršič iz MDG Ljubljana. Tretje mesto je pripadlo Andreju Štruclju, iz DGN Celje.

Podobni prispevki