EP Solun 2016-zaslužena zmaga nad Italijo

V današnji tekmi skupine A je Slovenija v športni dvorani Ampelokipi suvereno premagala Italijo z rezultatom 75 : 55. Najboljši strelec tekme je bil Saša Lukić s sedemnajstimi točkami. Trener Igor Cesar je na tekmo poslal vse igralce, tudi mladega, novopečenega člana reprezentance Lazarja Tanasijević, ki je na tej tekmi z igro tudi debitiral kot reprezentant.

Tekmo je Slovenija začela v standardni petorki: Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Miha Zupan kot kapetan in Saša Lukić. V prvih petih minutah so s tremi trojkami Lukića in Zupana so vzpostavili premoč nad Italijani, ki so potem držali do konca prve četrtine. Drugo četrtino so začeli pri 18 : 9 za Slovenijo, a Italijani so začeli strniti svojo obrambo in Slovence nekoliko ovirala pri napadih. Z vstopom Makuca in Perića je bila italijanska obramba nevtralizirana in se je slovenskim košarkarjem odprla pot do koša. Polčas je Slovenija zaključila z rezultatom 34 : 20.

Tretja četrtina je bila v znamenju agresivne igre na obeh straneh in s tem posledično bilo več košev, kot v prejšnjih četrtinah. Kapetan Zupan je nadziral višino in s skoki uspešno lovil odbite žoge. Jakofčič mu je asistiral pri skokih in blokadah. Italijani so skušali razbiti slovensko obrambo z meti z velike razdalje, kar jim je deloma uspelo. Vendar je Slovenija prešla na bolj široko obrambo, znotraj pa je bil Zupan, ki je lovil visoke žoge. Rezultat te četrtine je bil 58 : 39.

V zadnji četrtini je Slovenija uporabila consko obrambo 3-2, so bile vseeno zagrešene napake pri protinapadih, žoge so se zgubljale. Italijani so to hitro izkoristili in naredili delni izid 7 : 0.  Po minuti odmora, ki ga je zahteval trener Cesar, so se Slovenci zbrali in prevzeli nadzor nad igro. Zupan in Lukić sta potem šla na klop, mesto pa prepustila mladima igralcema Robertu Vlahu in Lazarju Tanasijeviću. Tekmo so Slovenci zaključili z lepo zmago pri rezultatu 75 : 55. Jutri ob 14. uri po lokalnem času v isti dvorani  jih čaka Litva, ki je včeraj premagala Izrael z 69 : 64.

Strelci za Slovenijo:

Šebjan 4, Jakofčič 12, Žabot 5, Starc 1, Perić 6 Makuc 13, Orešnik 2, Zupan 15, Lukić 17