Tadej Enci je evropski prvak v teku na 400 metrov – REPORTAŽA

21-letni Tadej Enci je na Evropskem prvenstvu gluhih v dvoranski atletiki, ki je potekalo v Torunju na Poljskem, med 15. in 17. marcem, v teku na 400 metrov osvojil zlato medaljo.

Temeljite priprave, pod vodstvom trenerja Gregorja Doberška v Atletskem klubu Velenje, so mladega atleta pripeljale do največjega uspeha v karieri do zdaj. Naslov evropskega prvaka v konkurenci gluhih je osvojil v teku na 400 metrov in s časom 49,98 sekunde dosegel novi osebni rekord.

Enci je tako izpolnil svoje želje, uresničil pričakovanja svojih navijačev in z odličnim nastopom premagal oba favorita na tekmovanju. Drugo uvrščenega Victorja Oblomkova iz Rusije in bronastega Yasina Suezena iz Turčije je premagal le za nekaj stotink sekunde.

Na odru za zmagovalce je tako 21-letni Velenjčan okoli vratu prejel zlato medaljo, z rok predsednika EDSO, Bjornea Riinea. Po vsej dvorani je odmevala slovenska himna v čast evropskemu prvaku Tadeju Enciju.

Enci od leta 2005 trenira kratke teke pri Atletskem klubu Velenje. V Torunju je odlično nastopil tako v polfinalu kot v finalu. Tadej se bo doseženega osebnega rekorda v atletski dvorani Hala Sportowo-Widowiskowa gotovo z veseljem spominjal. Ta uspeh mu predstavlja veliko spodbudo za nadaljevanje obetavne športne poti. Tako kot vsak športnik pa tudi Tadej sanja o tem, da bi osvojil olimpijsko medaljo. Za to bo imel priložnost že prihodnje leto v Turčiji.

Slovenska atletska reprezentanca gluhih se je s Poljske vrnila v soboto, 19. marca. Na letališču Brnik so za evropskega atletskega prvaka gluhih pripravili topel sprejem.

PETEK, 18.3.2016

Tadej Enci je evropski prvak v teku na 400 metrov. 

Enci je izpolnil svoje želje in odtekel sanjski tek. Z vrhunskim časom 49.98 je dosegel svoj osebni rekord in se prebil v sam evropski vrh v atletiki.

Na odru za zmagovalce je tako 21-letni Velenjčan okoli vratu prejel zlato medaljo, podelil jih je predsednika EDSO, Bjorne Riine.  Po vsej dvorani je odmevala slovenska himna v čast evropskemu prvaku Tadeju Enciju.

Rezultati teka na 400 metrov:

  1. Tadej Enci (SLO) 49,98 sek – osebni rekord
  2. Victor Oblomkov (RUS) 50,73 sek
  3. Yasin Suezen ((TUR) 50,82 sek

Slovenska reprezentanca se jutri, v soboto, 19. marca 2016, vrne iz Poljske. Na letališču Brnik bodo predvidoma ob 13h.

ČETRTEK, 17.3.2016

Tadej dosegel najboljši polfinalni čas

Evropsko dvoransko prvenstvo gluhih v atletiki se je začelo. Tekmovanje je otvoril predsednik Evropske športne zveze gluhih (EDSO), Bjorne Riine. Slovesne otvoritve so se udeležili tekmovalci in njihovi trenerji ter spremljevalci vseh 14 držav udeleženk.

Slovenski predstavnik, Tadej Enci, je včeraj tekel na drugi progi s številko 2. Bil je najhitrejši v prvi polfinalni skupini, z najboljšim kvalifikacijskim časom obeh polfinalnih skupin, tj. 51,28 sekund.

V drugi polfinalni skupini je zmagal Turk Yasin Suezen, s časom 51,61 sekund. Rus Victor Oblomkov, ki velja za favorita na tem tekmovanju, pa je dosegel tretji čas polfinalnih tekov obeh skupin. Tako sta pred jutrišnjim finalom v teku na 400 metrov Suezen in Oblomkov Encijeva največja tekmeca.

Encijev trener, Gregor Doberšek, je ocenil, da je Enci izredno dobro in taktično odtekel kvalifikacijski tek in se 100 % držal dogovorjenega plana in s tem privarčeval energijo za veliki finale, ki pa bo glede na videno in bojevitost nekaterih atletov, izredno tekmovalno. Za las je namreč manjkalo, da Encija Poljak, ki je tekel na sosednji progi, po dvestotih metrih ni zrinil s proge, saj v dvorani atleti pri teku na 400 metrov po 150 metrih zapustijo svoje proge in se združijo na eni progi. Tadej se ni pustil zmesti in je do konca odtekel še zadnji krog.

Jutrišnji veliki finale na 400 metrov bo ob 15:40.

Robert Žlajpah, predsednik športne zveze gluhih in Gregor Doberšek, trener, Encija spodbujata in motivirata pred velikim nastopom. Vzdušje v ekipi je fantastično. Tadej z velikim pričakovanjem in odločnostjo, da osvoji najvišje mesto, pričakuje veliki finale.

Veliki finale teka na 400m lahko spremljate V ŽIVO na spletni strani in navijajte za našega odličnega atleta.

SREDA , 16.3.2016

Odprava srečno prispela na prizorišče evropskega prvenstva gluhih v Torun

Slovenska atletska reprezentanca je v torek, 16. marca 2016, prispela v Torun na prizorišče evropskega prvenstva gluhih v dvoranski atletiki. Nastanjeni so v hotelu Filmar, ki je 2,5 km oddaljen od atletske dvorane Hala Sportowo-Widowiskowa. Futuristična dvorana iz leta 2011 je bila popolnoma prenovljena 2014. V večernih urah je potekal tehnični sestanek vodij ekip in trenerjev, ki je bil namenjen obrazložitvi pravil in poteka tekmovanja.

Na tridnevnem evropskem prvenstvu gluhih v dvoranski atletiki bo nastopilo 74 atletov in atletinj iz 14 evropskih držav. Pomerili se bodo pomerili v 11 moških in 10 ženskih disciplinah.

Slovenski predstavnik, Tadej Enci, bo tekmoval v teku na 400 metrov. Enci je že opravil svoj prvi uradni trening, kjer je preizkusil dvoransko stezo. Danes ga čaka polfinalni tek. Tekmovalec je dobro motiviran, da se prebije do najvišjih mest. Med vsemi tekmovalci v disciplini teka na 400 metrov ima Enci drugi najboljši čas. Tekma bo na sporedu danes ob 15:10. Tadej Enci bo tekel v prvi polfinalni skupini na drugi progi.

Otvoritev evropskega prvenstva gluhih v dvoranski atletiki lahko danes ob 11:30 spremljate V ŽIVO.

Spremljajte našega atleta v živo ali preko Spletne TV in navijajte za njegov preboj v petkov finale.

Robert Žlajpah