Začelo se je 13. evropsko prvenstvo gluhih v tenisu

SLOVENIJA GOSTI 13. EVROPSKO PRVENSTVO GLUHIH V TENISU

Od 4. do 11. junija 2016 bo v Portorožu potekalo 13. evropsko teniško prvenstvo gluhih s 60 igralci iz 15 držav v organizaciji Športne zveze gluhih Slovenije.  

Krovna Evropska zveza za šport gluhih (EDSO) je Športni zvezi gluhih Slovenije (ŠZGS) zaupala organizacijo in izvedbo 13. evropskega prvenstva gluhih v tenisu. Organizatorji pričakujejo 60 najboljših gluhih teniških igralcev in igralk iz 14 evropskih držav in Izraela, ki se bodo na peščenih igriščih Športno-rekreacijskega centra Marina Portorož pomerili v kategorijah posamično, dvojice in mešani pari.

Med favoriti za zlato medaljo v kategoriji moški-posamično je zmagovalec svetovnega teniškega prvenstva gluhih Notthingam 2015 in tretji na lestvici gluhih tenisačev Rus Egor Panyushkin s 285 točkami. Petkov žreb bo določil, ali se bo pomeril s katerim od glavnih tekmecev za zlato – prvouvrščenim na lestvici Mathejem Gaborjem iz Madžarske (345 točk) ali drugouvrščenim Mikaelom Laurentom (310 točk). Uvrstitev vsaj v polfinale si obeta edini slovenski predstavnik Marino Kegl, član teniškega kluba ŽTK Maribor, ki s 67 točkami trenutno zaseda 14. mesto na svetovni lestvici gluhih tenisačev. Med 19 tenisačicami pa se za naslov evropske prvakinje spogledujeta Beatriz Villamandos-Lorenzo iz Španije in aktualna evropska prvakinja Nemka Heike Albrecht. Vzporedno s 13. evropskim prvenstvom gluhih v tenisu bo v Portorožu potekalo še 1. evropsko mladinsko teniško prvenstvo gluhih z 20 igralci iz 6 držav.

Slovesna otvoritev 13. evropskega prvenstva gluhih v tenisu bo potekala v petek, 3. junija, ob 18. uri na osrednjem teniškem stadionu Marine Portorož. Tekmovalce, njihove trenerje, delegate in občinstvo bodo nagovorili župan Občine Piran Peter Bossman, predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite Damijan Lazar in kot gostitelj predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič.

Od sobote, 4., do srede, 8. junija bodo pod strogimi očmi sodnikov Teniške zveze Slovenije potekali izločevalni boji. V četrtek imajo tenisači prost dan. V petek in soboto pa bodo potekali polfinalni in finalni boji, ki jih bo neposredno prenašala tudi Spletna TV www.gluhi.si.

Mednarodni teniški dogodek finančno omogočajo Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in Zveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite. Športna zveze gluhih Slovenije 13. evropsko teniško prvenstvo gluhih organizira še s strokovno podporo Teniške zveze Slovenije ter podporo Občine Piran in podjetja Športni turizem Portorož.

Program teniškega prvenstva je objavljen na spletnem naslovu Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije: http://eurodeaftennis.zveza-gns.si/index.php/program

SPREMLJAJTE NEPOSREDNI PRENOS POLFINALA IN FINALA EVROPSKEGA PRVENSTVA GLUHIH V TENISU NA LIVESTREAM

Več informacija na: www.gluhi.si/tennis oziroma http://eurodeaftennis.zveza-gns.si/