Izbrani najboljši gluhi športniki leta 2018

Kot vsako leto je Športna zveza gluhih Slovenije ob zaključku leta na prednovoletnem srečanju Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije v četrtek, 13. decembra razglasila najboljše gluhe športnike in ekipe v letu 2018. Najboljši športniki so prejeli velike plakete ŠZGS. Sekretar ŠZGS Anton Petrič je nanizal pomembne dogodke v letu 2018 in skupaj s predsednico ŠZGS Sabino Hmelina vsem športnicam in športnikom ter ostalim zaželela veliko sreče, uspehov in dobrih rezultatov na različnih tekmovanj ter dobrega zdravja brez poškodb v letu 2019.

Športnica leta 2018:

Iris Breganski za osvojena naslova evropske mladinske prvakinje v metu kopja in skoku v višino ter drugo mesto v suvanju krogle na Evropskem mladinskem prvenstvu gluhih v atletiki v Sofiji (Bolgarija). Iris trenira v atletskem klubu AD Kronos pod vodstvom trenerke Romane Kuhar. Mojca Breganski, mati, ki ves čas budno spremlja njene treninge, je bila z njo v Bolgariji kot trenerka in je prejela malo plaketo ŠZGS.

Športnik leta 2018:

Tadej Enci, atlet kluba AK Velenje, za 4. mesto v teku na 400 m na Evropskem prvenstvu gluhih dvoranski atletiki v disciplini na 400m v Gomelu (Belorusija) in za tretje mesto v teku 400 m v članski konkurenci na državnem prvenstvu Atletske zveze Slovenije. Za njegove uspehe je zaslužen tudi trener Gregor Doberšek, ki je prejel malo plaketo ŠZGS.

Športna ekipa leta 2018:

Moška kegljaška reprezentanca gluhih v sestavi: Aleš Peperko-kapetan, Tomaž Klemen, Dragutin Draganjac, Esad Hadžiagić in Robert Marolt za osvojeni naslov evropskega ekipnega prvaka na Evropskem prvenstvu gluhih v kegljanju v Ritzingu (Avstrija).

Naj športno društvo 2018:

Na podlagi točkovanja uvrstitev športnikov in ekip iz društev gluhih in naglušnih Slovenije na državnih prvenstvih gluhih 2018 v različnih športnih panogah so največ točk osvojili športniki iz DGN Celje, za katero je v njihovem imenu prevzel malo plaketo ŠZGS naj športnega društva v letu 2018 vodja športne sekcije društva Tomaž Klemen.

Dogodek so popestrile Lada Lištvanova, Valerija Škof in Vanessa Buljubašić s kulturno-pevskimi vložki – pantomima “Šport” in priredba pesmi BQL in Nike Zorjan  v slovenskem znakovnem jeziku “Ni predaje, ni umika”. Športna zveza gluhih Slovenije in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije jim izrekata iskrene čestitke za njihove dosežke.