Končalo se je EP gluhih v kegljanju

V petek, 22. 6., sta predstavnika Športne zveze gluhih Slovenije Robert Žlajpah in Sabina Hmelina prišla na drugo evropsko prvenstvo gluhih v kegljanju. To je bil tretji tekmovalni dan v kategoriji posamično v moški in ženski konkurenci.

Pri moških so se na prve tri stopničke povzpeli Hrvati. Zmagovalec je postal Tihomir Bratič, ki je podrl štiriletni rekord s 608 podrtimi keglji in si je priboril tretjo zlato medaljo; prvi dve ima v sprintu in kombinaciji. Drugi je bil Željko Miličević, tretji Ljubo Pejasinović. Slovenski kegljači so se uvrstili precej dobro: Aleš Peperko, ki je bil osmi, Tomaž Klemen deveti, Robert Marolt enajsti. Drago Draganjac se je uvrstil na predzadnje, 45. mesto.

Kombinacija pomeni seštevek kategorij sprint in posamezno. V kombinaciji je zmagal Tihomir Bratić pred drugouvrščenim Željko Miličević, ki sta oba s Hrvaške. Tretji je bil osemnajstletni kegljač iz Nemčije Aleksander Voran. Aleš Peperko je zasedel odlično peto mesto, Tomaž Klemen je bil sedmi, Robert Marolt pa štirinajsti.

Pri ženskah je bila v kategoriji posamezno in v kombinaciji na prvih treh stopničkah ista zasedba: zmagala je Hrvatica Natalija Sonički pred drugouvrščeno Marijo Radić. Tretja je bila Čehinja Katerina Janoscova. Slovenska predstavnica Irena Turk se je med posameznicami uvrstila na častno 18. mesto, v kombinaciji pa na 17. mesto. Daša Peperko je bila med posameznicami in v kombinaciji devetnajsta.

V soboto, 23. 6., je bil na sporedu četrti tekmovalni dan in zadnje tekmovanje v disciplini dvojic.

Aleš Peperko in Tomaž Klemen sta pred štirimi leti v Celju prikegljala srebrno medaljo. V prvem krogu sta se tokrat pomerila z Čehoma Milan Findejsom in Karlom Svitakom. Slednja sta ju dvakrat premagala in se uvrstila v drugi krog. Naša tekmovalca sta žal izpadla. Čeha sta v finalu dvojic v borbi za zlato medaljo prvo mesto morala prepustiti Nemcema Franku Schäferju in Ralphu Müllerju.

Nemki Sandra Keller in Silvia Weber sta bili najboljša zlata ženska dvojica prvenstva.

Ob zaključku drugega evropskega prvenstva v kegljanju so podelili medalje tudi ekipam z najvišjim številom osvojenih medalj. Zmagovalka z največ medaljami je bila ekipa s Hrvaške s petnajstimi medaljami, od teh šest zlatih. Na drugo mesto so se uvrstili Nemci z desetimi medaljami. Slovenija se je z eno zlato medaljo uvrstila na tretje mesto.

Za nami je drugi tekmovalni dan Evropskega prvenstva gluhih v kegljanju. Tekmovalke in tekmovalci so se pomerili v kegljanju na izpadanje-sprint. V moški konkurenci je nastopilo 32 tekmovalcev, med njimi trije Slovenci: Robert Marolt, Tomaž Klemen in Aleš Peperko. Med 16 ženskimi tekmovalkami pa je bila edina predstavnica Slovenije Irena Turk.

V moški konkurenci je zmagal Tihomir Bratić iz Hrvaške, pri ženskah pa Sandra Keller iz Nemčije. Slovenski kegljači tokrat niso imeli sreče.

V torek, 19. junija, je potekal prvi tekmovalni dan drugega Evropskega prvenstva gluhih v kegljanju v avstrijskem Ritzingu. Na programu sta bili ekipni tekmi v moški in ženski konkurenci.

V moški konkurenci je med devetimi ekipami z 2139 podrtimi keglji slavila Slovenija, katere barve so zastopali Aleš Peperko, Tomaž Klemen, Robert Marolt, Esad Hadžiagić in Dragutin Draganjac. Slovenci so si prvič v zgodovini priborili naziv evropskih ekipnih prvakov v kegljanju.

V ženski konkurenci so bile nepremagljive kegljačice iz Hrvaške, Slovenija pa je zasedla 6. mesto.

19. 6. 2018

Včeraj je bila na prizorišču drugega evropskega prvenstva gluhih v Ritzingu slavnostna otvoritev, na kateri so se predstavili tekmovalci iz šestih evropskih držav: Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Slovaške, Češke in Slovenije. Na otvoritvi je udeležence pozdravil organizator in predsednik Avstrijske športne zveze gluhih Günter Duschet in vsem tekmovalcem zaželel čim več podrtih kegljev.

Eno uro po otvoritvi so se odvijale kvalifikacijske tekme za sprint, ki bo na sporedu v sredo, 20. junija. Za to kategorijo se je potegovalo 47 kegljačev in 20 kegljačic. V naslednji krog se bo uvrstilo največ 32 kegljačev in 16 kegljačic.

Pri ženskah je bila v kvalifikacijah najuspešnejša Irena Turk, ki se je uvrstila na tekmovanje v sprintu. Daša Peperko pa na tej kvalifikacijski tekmi ni imela sreče.

Pri moških je izpadel Dragutin Draganjac, naši drugi štirje tekmovalci, Aleš Peperko, Tomaž Klemen, Robert Marolt in Esad Hadžiagić, pa so se uvrstili na sredino tekmovanje.

18.6.2018

Danes naši tekmujejo v kategoriji ekipno: ob 10. uri bo igral Dragutin Draganjac, ob 11. uri Robert Marolt in Esad Hadžiagić. Ob 13.30 bo na vrsti Daša Peperko, ob 14.30 Irena Turk, ob 16. uri bo tekmoval Aleš Peperko in ob 17. uri še Tomaž Klemen.

Z današnjim dnem, 18. 6., se bo v avstrijskem mestu Ritzing ob avstrijsko-madžarski meji začelo drugo evropsko prvenstvo gluhih v kegljanju. Tekmovanje bo trajala do sobote, 23. 6. Organizator je Športna zveza gluhih Avstrije (ÖGSV) v sodelovanju z Evropsko športno zvezo gluhih (EDSO). Za prizorišče tekmovanja so izbrali kegljišče športne dvorane v Ritzingu, ki ima ustrezno kategorizacijo za izvedbo mednarodnih tekmovanj.

Drugega evropskega prvenstva gluhih se bo udeležilo 78 tekmovalcev in spremljevalcev iz šestih evropskih držav: Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Slovaške, Češke in Slovenije.

Slovensko kegljaško reprezentanco gluhih bodo zastopali Aleš Peperko, ki je vodja in kapetan ekipe, Tomaž Klemen, Esad Hadžiagić, Robert Marolt in Drago Draganjac ter Irena Turk in Daša Peperko. Tekmovalci se bodo potegovali za medalje v štirih disciplinah: ekipno, sprint, posamezno in dvojice.

Potek tekmovanja bo nadzoroval tehnični direktor EDSO za kegljanje Thomas Weisner iz Nemčije. Prvenstvo bo spremljal tudi podpredsednik EDSO Ota Pansky s Češke.

Naj vas spomnimo, da je pred štirimi leti Športna zveza gluhih Slovenije v Celju organizirala prvo evropsko prvenstvo gluhih v kegljanju, na katerem sta Aleš Peperko in Tomaž Klemen osvojila srebrno medaljo v dvojicah.

Program tekmovanj

Ponedeljek, 18. 6.: 16.00 otvoritvena slovesnost, ob 17.00 kvalifikacijski sprint

Torek, 19. 6.: 8.30 prvi tekmovalni dan – ekipno

Sreda, 20. 6.: 8.30 drugi tekmovalni dan – posamezno sprint

Četrtek, 21. 6.: prost dan

Petek, 22. 6.: 8.30 tretji tekmovalni dan – posamezno

Sobota, 23. 6.: 9.00 četrti tekmovalni dan – dvojice

17:30 zaključna slovesnost

Uradne rezultate tekmovanj bomo objavljali sproti.

Spremljajte nas še naprej in spodbujajte igralce!