Gre legendarna košarkaška reprezentanca gluhih na olimpijado po medaljo?

Košarka je že od leta 1949 panoga olimpijskih iger gluhih. Tudi v njej gluhi že vrsto let uspešno zastopajo Slovenijo. Leta 1996 so v Krakovu na Poljskem osvojili prvo bronasto medaljo v kolektivnem športu v samostojni Sloveniji. Naslov evropskih prvakov so osvojili dvakrat. Prvič so zmagali leta 2004 v Ljubljani, drugič pa osem let pozneje v Konyi. Med druge dosežke košarkarske reprezentance šteje tudi tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Atenah leta 2002. K olimpijskim uspehom reprezentance spadata tudi dve srebrni kolajni na olimpijskih igrah gluhih, leta 2001 v Rimu in leta 2005 v Sydneyju.

Ker se olimpijske igre gluhih, ki jih bo gostil turški Samsun med 18. in 30. julijem, nezadržno bližajo, smo preverili, kakšna so pričakovanja gluhih košarkarjev pred tem največjim športnim dogodkom leta. Poznavalci so sicer skeptični, če reprezentanca še lahko poseže po najvišjih mestih, vendar igralci izražajo optimizem in napovedujejo uvrstitev vsaj v četrtfinale. Najboljši igralec vseh časov, Saša Lukić: »Napovedovati je nehvaležno, gremo iz tekme v tekmo, dali bomo vse od sebe, skušali bomo narediti dober rezultat«.

Vodenje ekipe je letos prevzel Jernej Višnikar, zanj je to prva neposredna izkušnja s športom gluhih. Sicer je trener pri košarkarskem klubu Ilirija: »Priprave potekajo tako, da v začetku tedna so zgoščeni treningi v dvorani, torej z žogo. V nadaljevanju tedna pa delajo fantje predvsem na kondicijski pripravi, skupaj z Igorjem Cesarjem, kondicijskim trenerjem. Šest treningov na teden opravijo«.

V predtekmovanju jih čakajo v skupini Ukrajina, Litva, Rusija, Avstralija, Kenija in Argentina. Končne postave, ki bo odpotovala na olimpijske igre, Višnikar še ne želi razkriti: » Trenerji običajno ne razkrivamo sestavo ekipe prezgodaj, ker želimo, da fantje ohranijo kontinuiteto dela, da se borijo do zadnjega. In nenazadnje je tudi prav, da jim damo možnost do konca in izberemo najboljših 12 na koncu«.

Vseeno pa se vsaj o prvi peterki že lahko ugiba: »Ključni igralci te reprezentance, kar ni skrivnost, so številka ena Miha Zupan, ki je tudi najboljši gluhi igralec na svetu. Saša Lukić, eden od ključnih faktorjev, organizator igre, ki je pred nedavnim osvojil tudi grško in italijansko prvenstvo za gluhe. Miha Jakofčič, eden boljših strelcev, ki jih premore ta ekipa. In še nekateri drugi, ki imajo tudi izkušnje s teh prvenstev. Ampak, bom rekel, ogrodje ekipe so te trije fantje«.

Med treningom pogovarjali z Miho Jakofčičem, ki je bil leta 2008 na poletnih olimpijskih igrah na Tajvanu razglašen za najboljšega strelca: » Zdaj imamo novega trenerja, in sem zelo zadovoljen. Trener se trudi naučiti znakovnega jezika in se razumemo. Tudi Jakofčič je zelo previden pri napovedi rezultata: »Vedno razmišljam in mislim, da nam bo šlo, da bomo imeli dobro rezultate. Je pa odvisno od ekipe, če imamo voljo in če bomo s trenerjem skupaj pozitivni, imamo možnost, da bi bili rezultati dobri«.

Upajmo, da bo letošnja reprezentanca upravičila svoj sloves in ponovila uspehe iz let 2001 in 2005 ter domov prinesla kolajno. Verjetno bodo košarkarji na letošnjih igrah dodatno motivirani, saj je bil konec maja sprejet prenovljeni Zakon o športu. Ta namreč predvideva finančne nagrade za prejemnike paraolimpijskih kolajn in kolajn z olimpijskih iger gluhih ali svetovnih prvenstev. Nagrajeni bodo tudi športniki invalidi, ki so medalje osvojili še v času Jugoslavije, prejeli naj bi dodatek k pokojnini. Za konec pa le še spodbuda našim športnikom, da glas o naši čudoviti deželi ponesejo daleč naokrog s svojimi uvrstitvami na olimpijskih igrah gluhih.

Mag. Tina Grošelj

Andrej Lakner