Marino Kegl bi lahko igral v finalu Deaflympics

Tenis je olimpijska panoga že od leta 1924. Slovenijo bo v tej kraljevi disciplini na olimpijskih igrah gluhih, ki bodo potekale med 18. in 30. julijem v Samsunu, zastopal naš najboljši gluhi teniški igralec Marino Kegl. Trenutno je na 9. mestu na svetovni lestvici gluhih in med petdeseterico na lestvici slišečih igralcev v Sloveniji, sicer pa igra v 2. avstrijski ligi. Pri rosnih 21 letih je zmagal že na 28 mednarodnih turnirjih gluhih. Na zadnjih OI gluhih v Sofiji je osvojil 9. mesto.

Med pripravami na letošnje olimpijske igre smo ga obiskali na treningu v Murski Soboti. 188 centimetrov visoki in 81 kilogramov težki Marino, bo tekmoval na pesku, ki je njegova najljubša igralna podlaga: »Priprave potekajo po planu. Treniram dvakrat na dan. Zjutraj v klubu ŽTK Maribor, kjer sem član, popoldan pa s trenerjem v Murski Soboti ali pa v Avstriji. V zgodnjem obdobju sem, kot tretji trening, delal še na kondiciji. Priprave se začnejo po koncu sezone. Nič nimam počitka. Čez vikende pa igram ligo slišečih v Avstriji pa tudi teniškem klubu Murska Sobota pomagam v ligi«, o svojih aktivni teniški karieri pove simpatični Prekmurec.

Je desničar, s svojo teniško potjo in nastopi na tekmovanjih pa dokazuje izjemno tehnično podkovanost in talentiranost. Njegova vzornika sta Federer in Ferer, s slednjim imata tudi istega sponzorja, vendar ta Keglu zagotavlja zgolj teniško opremo, ne pa tudi milijonske sponzorske pogodbe. Marina spremlja na Deaflympics njegov oče Darko Kegl, ki je bil najprej vrhovni teniški sodnik, nato se je izučil tudi za trenerja. V Samsunu bo igral najboljše, napoveduje Marino, o konkurenci pa doda: » Nasprotnike dobro poznam. Vsi vneto trenirajo. Večina je bila na pripravah v toplih krajih ali v državnih olimpijskih centrih. Jaz treniram doma. Verjetno so vsi dobro pripravljeni. Olimpijske igre niso vsak mesec«. Pri tenisu je veliko odvisno tudi od žreba, vendar Marino o tem ne razmišlja, ve, da mora premagati vsakega nasprotnika, ne glede na njegovo uvrstitev na teniški lestvici gluhih.

Tenis je način življenja celotne družine Kegl. Vse mu je podrejeno. Oče se je že pred nekaj leti profesionalno posvetil zgolj sinovi karieri, zato tudi na največji športni dogodek v letu potuje kot njegov reprezentančni vodja. Med njima je posebna vez in odlično sodelujeta. Pri pripravi na olimpijske igre pa Marinu pomagajo še drugi strokovnjaki: »V ŽTK Maribor sodelujemo skozi pogovor še z Iztokom Božičem in Matom Sušcem. Sicer pa je tudi žena del tega procesa. kajti tudi nutricionista potrebujemo. To imamo kar doma. Se pravi, da vse te druge strokovnjake, ki bi jih moral drago plačati, sem moral naštudirati sam«, razloži Darko Kegl.

Tenis je psihološko in fizično zelo naporen šport. Marinov življenjski cilj je, da bi na svetovni teniški lestvici ATP osvojil vsaj eno točko. Darko Kegl je realen optimist in pravi, da je sanje možno doseči. Veliko pa je odvisno od ovir, ki jih 100-odstotno gluhemu Marinu, maturantu Srednje šole za gostinstvo in turizem, postavlja njegova senzorna okvara. Po besedah trenerja Darka Kegla ga ta najbolj ovira pri eksplozivnosti, motoriki in občutku za prostor.

mag. Tina Grošelj

Andrej Lakner